Få kvinnor inom Försvarsmakten

Uppdaterad
Publicerad

Trots en uttalad policy om att bli mer jämställt är endast åtta procent av de anställda vid Skaraborgs regemente P4 kvinnor.

– Det är väldigt synd och en siffra vi jättegärna vill få upp, säger Sofia Lestander, stridsvagnsofficer på regementet P4 i Skövde.

I slutet av 70-talet så öppnades Försvarsmaktens militära yrken upp för kvinnor. Trots att det är mer än 30 år sedan, är försvarsanställda Helen Dahlöf och Sofia Lestander ändå i klar minoritet.

– Det finns inte så många tjejer i Försvarsmakten vilket gör att det är svårt för tjejer att se sig i rollen. Tillsammans, med olika erfarenheter, bakgrunder, kan vi göra ett bättre jobb, säger Helen Dahlöf, stabsofficerare på regementet P4 i Skövde.  

Endast åtta procent kvinnor på P4

På regementet P4 är i dagsläget 1278 personer anställda, varav 1142 män och endast 136 kvinnor. En av orsakerna till att siffrorna ser ut som de gör är att det är svårt att rekrytera kvinnor till Försvarsmaktens yrken, menar Sofia Lestander, stridsvagnsofficer på P4. Nyligen kom beskedet om att Sverige återinför värnplikten. Men det är är inte säkert att det kommer att leda till fler kvinnor inom försvarsmakten.

– Just nu är det mycket annat som lockar. Man vill studera vidare eller göra annat. Man kanske gör några år i Försvaret och sedan får man svårt att kombinera privatliv med arbete, eftersom man är i väg mycket.

Kvinnorna på Skaraborgs regemente säger att de kan utföra alla uppgifter som männen gör. En av utmaningarna, för att forsätta utvecklas i karriären, är att hitta kvinnliga förebilder.

– Det är svårt att se kvinnor på höga chefspositioner eftersom vi inte har några i dagsläget. Och det påverkar mig för jag börjar tänka på hur ska jag kunna ta mig vidare om ingen annan har lyckats med det. Det blir en mental spärr på grund av detta, säger Sofia Lesstander.

Inom hela försvarsmakten är 16 procent av de anställda kvinnor.

Arbete med jämställdhetsfrågor

Skaraborgs regemente P4 arbetar ständigt med jämställdhets och jämlikhets frågor genom nätverket NOAK. Syftet är att få fler kvinnliga sökande till Försvarsmakten.

– Att arbeta med dessa frågor är viktigt för att vi ska fungera så effektivt som möjligt. Vi arbetar också med att få fler kvinnor som framtida chefer där vi diskuterar olika former av mentorskap, säger stabsofficerare Helen Dahlöf.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.