Fällande domar i mål om gängkrig

Uppdaterad
Publicerad

Det blev fällande domar i rättegången om gängkriget i Göteborg. Rättegången är den största efter de senaste årens skottlossningar i Göteborg.

Rättegången i Göteborgs tingsrätt har bestått av tre olika åtal. Ett av dem är vad åklagaren beskriver som en maktkamp i den kriminella världen i Bergsjön. Flera gånger ska de försökt att mörda varandra.

Samtliga åtalade, utom en, i rättegången om gängkriget i Göteborg fälls i domen från Göteborgs tingsrätt. Två personer döms till åtta års fängelse för grovt vapenbrott och försök till mord.

Skottlossningar i Göteborg

Tio personer döms till fängelse i mellan ett år, och två år och sju månader för bland annat grov misshandel, narkotikabrott och grovt vapenbrott.

Första åtalet som rör skottlossningarna

I november 2013 startade maktkampen genom att två yngre före detta medlemmar i nätverket försökte ta över makten från de bröder som har utmålats som ledare för nätverket.

Det är en av de ”äldre ledarna” i nätverket, en 29-årig man som tillsammans med en 27-årig man, döms för att försökt att mörda en av de yngre männen i nätverket i mars i år. Männen döms till åtta års fängelse för grovt vapenbrott och försök till mord.

Den äldste ledaren döms till det kortare fängelsestraffet. Ett års fängelse för grovt vapenbrott.

Den andra delen av rättegången gäller den grupp av unga män som ska ha försökt ta över makten inom nätverket från bröderna. Nio män döms nu för den brutala misshandeln av en av bröderna till fängelse i mellan två och tre månader och två år och sju månader. En person frias helt.

Rättegången har präglats av tystnad. De åtalade har inte velat berätta vad som hänt. Åklagare Håkan Larsson är nöjd med domen.

– Jag är nöjd med att tystnaden som rådde i rättsalen inte avspeglar sig i själva domen, säger Håkan Larsson.

Västnytt har pratat med några av de dömdas advokter och överklaganden till hovrätten är att vänta.

Hoppas lugna situationen i Bergsjön

Rättegången som pågått under en lång tid under hösten har omgärdats av ett stort säkerhetspådrag i Göteborgs tingsrätt.

– Det är ju de första åtalen som rör det senaste årens skottlossningar och gängkonflikter, sa åklagare Jonas Almström till SVT Västnytt i samband med att åtalet lades fram.

Polis och åklagare har medvetet samlat de olika åtalen i en och samma rättegång. Förhoppningen har varit att fälla båda sidor samtidigt och på så vis lugna situationen i Bergsjön.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skottlossningar i Göteborg

Mer i ämnet