Foto: TT

Fler hyresvärdar kräver prickfri ekonomi

Uppdaterad
Publicerad

Betalningsanmärkningar kan ställa till det för sig som söker bostad. Tidningen Hem och hyra undersökt de kommunala bostadsbolagen.

Hem och hyra har frågat landets alla 299 kommunala bostadsbolag hur de ställer sig till betalningsanmärkningar och skulder. 97 procent svarade och resultatet visar att 23 procent säger nej till personer med betalningsanmärkningar. Det är en ökning mot undersökningen 2012 då resultatet var 17 procent.

Se Hem och hyras undersökning

Av de 65 bostadsbolag i Västra Götaland som svarade på frågan uppger 22 stycken att de inte accepterar betalningsanmärkningar.

Bara två, Sotenäsbostäder och Valbohem i Färgelanda kommun, uppgav att de accepterar betalningsanmärkningar utan att ställa några specifika krav.

Övriga bostadsbolag sade sig acceptera betalningsanmärkningar om till exempel borgen finns, om antalet anmärkningar inte är för många eller rör för stora belopp.

De kommunala bostadsbolagen i Göteborg gick tidigare ut med att man ändrar tidigare krav till att kräva att den bostadssökande inte har fått fler än tre betalningsanmärkningar de senaste två åren.

Läs mer: Bostadsbolag slopar inkomstkrav

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.