Det är Kronofogdemyndigheten som begärt polisens hjälp med avhysning. Foto: SVT

Illegala bosättningar fortsätter att öka

Uppdaterad
Publicerad

Göteborgs Stad tror på en fortsatt ökning. Under förra året tredubblades antalet bosättningar.

Antalet illegala bosättningar i Göteborg har ökat från 28 bosättningar 2014 till 131 under 2016.

Ökningen beror delvis på att antalet mobila EU-migranter i Göteborg har ökat. Men den främsta orsaken är nya rutiner. Numera kan polisen avhysa illegala bosättare, och kommunen behöver därför inte ha något beslut från kronofogden. Därför går det numera snabbare att avhysa bosättare.

– Framförallt innebär de nya rutinerna att vi börjat jobba mer aktivt. Men det innebär också att människor flyttar mer, och därför blir det fler bosättningar, säger Michael Ivarsson, direktör på social resursförvaltning i Göteborgs Stad.

Sanitära problem och otrygghet

I en rapport lyfter kommunen fram flera problem med illegala bosättningar. Bland annat kan de innebära sanitära problem och ge otrygghet. Det finns också risk att bosättarna utsätts för bränder och att deras barn far illa.

– Det kräver resurser från oss men framförallt så är det ett mänskligt lidande, säger Michael Ivarsson.

Bosättningarna är utspridda i kommunen men det har varit extra hög koncentration på Hisingen. Kommunen har under 2016 gjort totalt 417 besök för att prata med de boende. Det är vanligt att illegala bosättningar sätts upp på samma plats eller i närheten av tidigare avhysta bosättningar.

– Det behövs politiska beslut för att få en långsiktig lösning. Vi jobbar bara för att hantera problematiken, säger Michael Ivarsson. 

Antalet illegala bosättningar minskade något under hösten 2016, men ligger fortfarande på en hög nivå. Från kommunens sida tror man inte att  minskningen blir långvarig.

– Ingenting tyder på det, människor söker sig hit. Vårt jobb handlar mycket om att inte får för stora bosättningar, säger Michael Ivarsson.

Fakta: Antal illegala bosättningar i Göteborg

2014: 28

2015: 46

2016: 131

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.