Foto: SVT

Fler sabotage av radiokommunikationen

Uppdaterad
Publicerad

Redan i början på maj saboterades en mast i Sjuhäradsområdet. Räddningstjänsten hittade en kabel som klippts av.

Helgens sabotage av Häglaredsmasten har inte bara väckt frågor rörande säkerheten kring landets master, utan även frågan om vem eller vilka som kan tänkas bakom. Nu visar det sig att sabotaget inte var det första under den senaste tiden.

I början på maj larmades räddningstjänsten i Södra Älvsborg när de plötsligt fick ett avbrott i sin kommunikation. Problemet lokaliserades till en mast utanför Tranemo och väl på plats fann man ett oroväckande fynd.

Sabotage av master

– En kabel var helt avklippt, men det var inga tecken på någon åverkan, säger Per-Anders Näsström, insatsledare och ansvarig för samband vid räddningstjänsten i Södra Älvsborg.

Någon från insidan

Kablarna vid masten finns på insidan av en så kallad radiocontainer som måste öppnas med nyckel. Men väl på plats fanns det inga tecken på att något brutits upp. Någon måste alltså haft nyckeln och lyckats låsa upp radiocontainern och klippt av kabeln.

– Man har sedan låst efter sig vackert och fint, säger Per-Anders Näsström.

Det kan alltså vara någon från insidan som gjort det här?

– Det kan vara så. Det är flera aktörer som jobbar med det här som har nyckeln och det var inget som var uppdyrkat. Det hade vi sett direkt.

Eftersom räddningstjänsten har två reservsystem var kommunikationen aldrig helt avbruten, men händelsen polisanmäldes i måndags efter att Häglaredsmasten saboterades.

– Vi kände att vi måste anmäla detta på rätt sätt efter det som hände i helgen, säger Per-Anders Näsström.

Under onsdagen meddelade polisen att åklagare utreder händelsen vid Tranemomasten som misstänkt sabotage.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sabotage av master

Mer i ämnet