Hon utvisas med sin psykiskt sjuka mamma

Uppdaterad
Publicerad

Frågan om hur Sverige utvisar barn trots att de är omhändertagna av samhället är åter aktuell.

Tidigare har vi berättat hur två små barn i Halmstad hamnar i kläm när svenska lagar krockar. I Borås finns en 14-årig flicka som är i precis samma situation.

Flickan ska utvisas till Kosovo med sin psykiskt sjuka mamma. 

– Hon har svårt att somna på natten och hon äter dåligt och har gått ner i vikt, säger Jeanette Swenn som är flickans familjehemsmamma.

Fosterhemsplacerade barn ska utvisas

– Om jag har försökt få henne att äta så har det resulterat i att hon har kräkts. Sedan har hon legat och gråtit och varit apatisk. Jag ser det som ren och skär barnmisshandel.

Sedan sommaren 2011 är den här flickan omhändertagen enligt Lagen om vård av unga av sociala myndigheter. Hennes mamma blev sjuk psykiskt under kriget i före detta Jugoslavien och flickan har under flera år farit mycket illa. Hon lider nu bland annat av posttraumatiskt stressyndrom.

”Får katastrofala följder”

Men precis som för syskonen i Halmstad, som vi har berättat om tidigare, så går nu den lag som Migrationsverket arbetar efter, Utlänningslagen, före Lagen om vård av unga. Därför kan Migrationsverket utvisa flickan tillsammans med sin psykiskt sjuka mamma till Kosovo och strunta i vilka konsekvenser det får för henne.

– Det får katastrofala följder för henne, säger Jeanette Swenn.

– Hon har ju inte pappan i livet och mamman med sin psykiska sjukdom gör ju att hon inte har någon möjlighet att ta hand om henne i Kosovo. Det finns inget skyddsnät utan flickan blir utlämnad till att ta hand om att försörja sig själv och sin mamma. Det är ett ansvar jag inte anser att man kan lägga på ett fjortonårigt barn. Det är absurt.

De ansvariga vill inte kommentera

De ansvariga ministrarna vill inte kommentera hur lagarna ser ut. Såväl migrationsminister Tobias Billström som barn- och äldreminister Maria Larsson hänvisar istället till en kommande informationsskrift från Migrationsverket och Socialstyrelsen som ska upplysa om hur myndigheterna ska samverka. Men trots att det har kommit in flera motioner om att lagarna bör ändras för att inte fler barn ska hamna i samma situation som den här flickan eller barnen i Halmstad vill ministrarna alltså inte prata om någon lagändring.

-Jag tycker att det är ett stort problem, säger Jeanette Swenn.

– Hennes fall är ju inte unikt och det är ett dilemma som vi har kring de här lagarna.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fosterhemsplacerade barn ska utvisas

Mer i ämnet