För drygt nio månader sedan meddelade likvidatorn Morgan Hallén att han sa upp hyresavtalet med kommunen, något som kommunen vägrat acceptera. Foto: TT

Göteborg kan gå miste om 17 miljoner

Uppdaterad
Publicerad

Drygt 400 000 kronor i månaden. Så mycket går kommunala Älvstranden Utveckling miste om i och med att Götaverkens likvidator Morgan Hallén anser att hyresavtalet för Götaverkens mark avslutats. Nu väntar en rättstvist.

Vad som ska hända med gamla Götaverkens centrala mark i Göteborg har länge varit oklart. Men nu är det till och med oklart vem som i dagsläget förfogar över marken. För drygt nio månader sedan meddelade likvidatorn Morgan Hallén att han sa upp hyresavtalet med kommunen, något som kommunen vägrat acceptera. Nycklarna till området har Hallén lämnat in och samtidigt avslutades hyresinbetalningarna på motsvarande ca 400 000 kronor i månaden.

– Vi har lämnat ifrån oss markområdena från junis utgång. Men jag har inte slutat betala hyra, för det löper ingen hyra, säger Morgan Hallén.

En uppfattning som alltså inte delas av Älvstranden Utveckling.

– Avtalet gäller till och med sista december 2020, och vi tolkar det som att det inte finns någon möjlighet att säga upp avtalet innan dess, säger Lena Andersson som är Älvstranden Utvecklings VD.

Nu kommer Älvstranden att vända sig till Hyresnämnden för att de ska få avgöra hur avtalet ska tolkas.

Viktigt för miljön

Totalt handlar det alltså om ca 17 miljoner kronor i hyra som står på spel för kommunen, men det anser Lena Andersson ändå inte vara det stora problemet.

– Hyrespengarna är inte den stora saken, utan det är kostnaderna för driften och ansvaret för marken.

– Och inte minst miljödelen.

Just miljön är den stora knäckfrågan för området.

– Att det finns mycket gifter i sedimenten som kommer från många års varvsverksamhet är alla överens om. Men hur mycket saneringen kommer att kosta och hur mycket de inblandade parterna sinsemellan ska betala är än så länge oklart.

– Vi vill jobba på en snabb lösning, vi vill inom några år att det kommer igång ny varvsverksamhet. Det blir inte alls så stort som det varit, men tillräckligt för att serva sjöfarten, säger Lena Andersson.

”Varit väldigt tråkigt”

Morgan Hallén är däremot övertygad om att det inte finns någon framtid för varvsverksamhet på Götaverkens plats. Och inför likvidationen har han kluvna känslor.

– Det har varit väldigt tråkigt så till vida att jag blivit tvungen att lägga ned en sådan klenod, tråkigt att jag i och med detta satte punkt för att bedriva varvsverksamhet på den platsen.  Men bra så till vida att, när vi förstod att det inte fanns någon som ville ta över detta, så har det gått väldigt fort. Personalen har varit fantastisk i ett avvecklingssammanhang, säger han.

Ungefär hälften av Götaverkens ursprungliga område vill Älvstranden hyra ut till varvsverksamhet. Resten tänker man sig annan verksamhet på.

Borde det inte vara bättre att bygga stad på hela det här området, och ha ett varv utanför själva stadskärnan istället?

– Med tiden kommer ju staden att växa så att ett varv på den här platsen ligger väldigt fel. Men det är på 15-20 års sikt. Vi har just nu så mycket plats att bygga på i de här områdena, att det inte hjälper att få mer mark. Samtidigt finns det ett jättestort behov av ett varv i Göteborg, säger Lena Andersson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.