Kalsoom Kaleem, informationsansvarig vid Göteborgs moské. Foto: SVT

Göteborgs moské tar avstånd från extremism

Uppdaterad
Publicerad

Under fredagsbönen på Göteborgs moské tog man idag avstånd från radikal jihadism. Enligt företrädare arbetar man aktivt med att omvända personer som är på fel väg.

Det är fredagsbön och Göteborgs moské är fylld till bredden av besökare. I Göteborg finns runt 50 000 muslimer och många av dem kommer då och då eller regelbundet till moskén.

– Här tar vi avstånd från all form av extremism. Vi uppmanar alla muslimer att leva i fred och att stanna här för att skapa sig ett bra liv i Sverige, säger Kalsoom Kaleem, informationsansvarig vid moskén.

Terrordömda göteborgare

Extremister kan dyka upp

De allra flesta muslimer i Göteborg har inte extremistiska åsikter. Samtidigt medger Kalsoom Kaleem att det finns personer med den typen av tankar som kommer till moskén.

– Det händer då och då att personer kommer hit och ber om vägledning. Då försöker vi hjälpa dem in på rätt spår.

Kalsoom Kaleem hävdar att den jihadistiska kampen som pågår i mellanöstern är i första hand politisk och inte religiös.

– Vi menar att det inte finns något stöd i Koranen för det som pågår. Det handlar om politik och om grupper som använder Koranen i politiska syften, säger hon.

Delade meningar

Samtidigt finns det en motsättning mellan olika typer av åsikter.

– De som har skickat sina barn tycker en sak. Vi som är kvar här tycker något annat, säger Kalsoom Kaleem.

Hon efterlyser nu ett ökat samarbete mellan muslimska församlingar och myndigheter. Hon menar att det främst är myndigheternas ansvar att hantera återvändande jihadister, men säger samtidigt att moskén står öppen även för dem.

– Kommer det personer som har återvänt från kriget släpper vi in dem och bjuder in till samtal. Då försöker vi förklara hur de borde agera och har de några frågor så svarar jag. Moskén är öppen för alla.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terrordömda göteborgare

Mer i ämnet