Många stora artister till Göteborg i sommar. Foto: Wikipedia

Gubbtung konsertsommar

Uppdaterad
Publicerad

Den som vill se alla stora akter som kommer till Göteborg i sommar behöver både ha gott om tid och en rymlig plånbok. Gubbarna dominerar i sommar, men konsertsommaren bjuder på mycket mer än bara Håkan och Bruce.

Det blir mycket bredbent arenarock i Göteborg i sommar och gubbarna dominerar på de stora scenerna.

Konsertsommaren smyger igång redan den 3 maj med legendaren Bryan Ferry på Gothia Towers. Ferry som kanske är mest känd som ledare av det avantgardistiska rockbandet Roxy Music gästade Sverige senast 2013.

Springsteen på Ullevi

En knapp vecka senare, den 9 maj, intar multiinstrumentalisterna i det brittiska folkrockbandet Mumford & Sons scenen på Scandinavium.

Miriam Bryant – en av få kvinnor

Sedan dröjer det till den 26 maj innan det är dags för nästa stora namn, hemmahoppet, Miriam Bryant på Lisebergs stora scen. Under fjolåret gick hon från lovande artist till etablerad stjärna och vann utmärkelsen årets göteborgare på kuppen.

Redan 27-28 maj kickar så festivalsommaren igång med Summerburstfestivalen, en festival med inriktning på elektronisk musik, på Nya Ullevi. Dragplåster är bland annat svenske Alesso som rankas som en av världens absolut främsta djs.

Juni blir en intensiv månad för den som inte vill missa någon av de stora artisterna som kommer till Göteborg.

Hemmasonen och en av Sveriges absolut största artister Håkan Hellström spelar den 4 och 5 juni på Ullevi. Frågan är om han kommer att slå sitt eget publikrekord?

Hårdrockspionjärerna Deep Purple kommer till Lisebergs stora scen den 15 juni. Och bara två dagar senare blir det mer heavy metal när ett av världens mest framgångsrika band i genren, Iron Maiden, intar Ullevi den 17 juni.

Springsteen och Way Out West

Sen är det bara att försöka ladda om. Tre gånger om, den 25 och 27 juni och den 23 juli, kommer nämligen en amerikan med en minst sagt kärleksfull relation till Göteborg och Ullevi, nämligen Bruce Springsteen.

För den som inte lyckats få någon biljett till Bruce kan ju Sveriges svar på Springsteen, Lars Winnerbäck, som spelar den 29 juli på Lisebergs stora scen möjligen vara en tröst.

Den 11-13 augusti är det så dags för det om många ser som sommarens absoluta höjdpunkt, ett tioårsjubilerande Way Out West med tunga namn som den kritikerhyllade ikonen P J Harvey och brittiska triphopduon Massive Attack.

Men sommaren är inte slut med det. För den som inte fått nog av rock är danska D-A-D på Lisebergs stora scen den 9 september ett måste.

För den som tror på en svensk brittsommar är förstås depprockarna The Cure på Scandinavium den 12 oktober också en självklar del av årets konsertsommar.

FAKTA Konsertsommaren 2016 (i urval)

3 maj Bryan Ferry, Gothia Towers

9 maj Mumford & Sons, Scandinavium

26 maj Miriam Bryant, stora scenen Liseberg

27-28 maj Summerburstfestivalen, Ullevi

4-5 juni Håkan Hellström, Ullevi

15 juni Deep Purple, stora scenen Liseberg

17 juni Iron Maiden, Ullevi

25, 27 juni samt 23 juli Bruce Springsteen, Ullevi

29 juli Lars Winnerbäck, stora scenen Liseberg

11-13 augusti Way Out West, Slottsskogen

9 september D-A-D, stora scenen Liseberg

12 oktober The Cure, Scandinavium

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Springsteen på Ullevi

Mer i ämnet