Foto: TT

Häktingsförhandling mot Gothia cup-ledaren

Uppdaterad
Publicerad

Mannen misstänks ha sexuellt ofredat tre unga tjejer i samband med Gothia Cup-invigningen. På fredagen meddelade tingsrätten att häktningen hävs. Mannen är däremot fortfarande misstänkt och får inte lämna landet.

– Han har fått lämna ifrån sig sitt pass till polisen, säger åklagare Stefan Lind.

På fredagen hölls häktningsförhandling för den man som misstänks ha sexuellt ofredat tre 16-åriga tjejer bland annat genom att tafsa på deras kön och bröst. Enligt en av tjejernas mamma ska han ska även ha tryckt in sin tunga i en av tjejernas mun.

Åklagaren, Stefan Lind, har tidigare berättat att han anser att det finns flyktrisk om mannen inte skulle häktas. Men tingsrätten valde på fredagen ändå att släppa mannen fri.

Ofredande på Gothia

Mannen som är ledare för ett utländskt lag har däremot reseförbud och får inte lämna landet. Han är fortfarande misstänkt på sannolika skäl för tre fall av sexuellt ofredande.

– Han får inte lämna Göteborg utan min tillåtelse, säger Stefan Lind.

Har lämnat sitt pass

Enligt åklagaren kan en anledning till att mannen inte häktas vara att det eventuella straffvärdet för en fällande dom inte blir tid i fängelse.

– Det här är en mildare variant av ett frihetsberövande. Han har fått lämna ifrån sig sitt pass till polisen, säger Stefan Lind.

Mannens försvarsadvokat, Fredrik Engström, är nöjd över att hans klient nu får andas frisk luft. Han accepterar också reseförbudet.

– Jag tycker det är en rimlig bedömning från rättens sida eftersom misstankarna kvarstår, säger Fredrik Engström.

”Har inte samma uppfattning”

Ledaren själv medger att han varit på platsen men nekar till brott.

– Han har inte samma uppfattning om vad som hänt som vi har, sa Stefan Lind tidigare i veckan.

Vid tillfället ska de tre tjejerna ha blivit omringade av 30-40 ungdomar från olika lag. Polis hörde 16-åringarnas rop på hjälp och kunde avstyra det sexuella ofredandet.

Eftersom tjejerna med säkerhet bara kunde peka ut den vuxne mannen grep polisen honom medan de andra fick gå.

Gothia Cup beslutade under onsdagen att ledarens lag inte fick fortsätta i turneringen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ofredande på Gothia

Mer i ämnet