Foto: SVT

Halv miljon till arbete för romsk inkludering

Uppdaterad
Publicerad

Fem kommuner får pengar från Kulturdepatrementet för att förbättra situationen för romer. Kommunerna är särskilt utvalda på grund av deras potential till ett framgångsrikt utvecklingsarbete. En av dem är Borås.

Det är Kulturdepartementet som delar ut en halv miljon kronor vardera till fem olika kommuner. Gävle, Haninge, Stockholm, Uppsala och Borås får alla bidraget som ska användas till att bygga upp en struktur i den kommunala förvaltningen för att förbättra romers inkludering i kommunen.

– Nu har vi stora möjligheter att stödja den romska föreningen som finns, bland annat i arbetet med lokaler och att utveckla den föreningsbildning som finns, säger Dag Forsström som är chef för Arbetslivsförvaltningen i Borås.

– Den andra delen i det här är att vidareutbilda personal inom kommunens förvaltning. För att det är viktigt att förstå hur den romska kulturen funkar för att kunna arbeta med den.

Speciellt utvalda

Alla kommuner som valts ut bedöms ha mest utvecklings- och förändringspotential utifrån de angivna kriterierna. Bidraget är en del i regeringens strategi för romsk inkludering.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.