Har du valt den olaglig vägen? Du är inte ensam! Foto: SVT

Här är göteborgarnas förbjudna vänstersväng

Uppdaterad
Publicerad

Sedan februari i år har trafiksituationen omkring Nils Ericssonsplatsen i Göteborg varit en utmaning för trafikanter.

Inte minst är frågan om hur man tar sig upp på Göta Älvbron en källa till förvirring. Trafikkontorets svar är: Inte genom den förbjudna vänstersvängen i alla fall.

Det gäller fortfarande att vara ute i god tid för den som ska resa förbi området kring Centralstationen och påfarten till Göta Älvbron, och så kommer det att fortsätta vara – arbetena i området – med E45:an, nya Hisingsbron och Västlänken beräknas pågå ett bra tag till.

Trafikkontorets Fredrik Edström som arbetar med trafikomläggningen konstaterar att platsen kommer att fortsätta att förändras under en åttaårsperiod åtminstone.

– Men mot bakgrund av omfattningen och antalet byggen så har trafikomläggningen fungerat väl så här långt.

Den förbjudna vänstersvängen

Ett problemområde finns dock. Eller rättare sagt – en problematisk vänstersväng.

Omläggningen har inneburit att påfarten till Göta Älvbron från Bergslagsgatan har stängts, istället hänvisas trafiken till Tingstadstunneln och Älvsborgsbron.

Alla som har åkt i området på morgonen vet att det har trafiken inte brytt sig om. När SVT Nyheter Väst är på plats är det periodvis så mycket som varannan bil som tar den förbjudna vänstersvängen och fortsätter upp över bron.

– Det är felaktig körning, det finns en påbudsskylt som visar att du ska köra rakt fram, men tendensen är att allt fler använder den förbjudna vänstersvängen, konstaterar Fredrik Edström.

Finns annan väg

Att de gör det, kommer det att föranleda någon åtgärd från er sida?

– Vi vet i nuläget inte riktigt vad vi ska göra med korsningen. Vi kan inte bygga bort möjligheten att svänga eftersom det finns en bussfil som behöver komma fram. Dessutom så finns det faktiskt en väg upp på bron därifrån. Kör rakt fram på Nils Ericssonsgatan. Precis före Eggers hotell går det att svänga vänster. Kör sedan tillbaks igen längs med Nils Ericssonsterminalen och upp på bron den vägen.

Några fler tips?

– Åk andra tider än mitt i rusningstrafiken. Eller välj ett annat färdmedel.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.