En viktig del i åklagarens bevisning är de inspelade telefonsamtal som polisens Circa-grupp lyckats komma över. Foto: TT

Här ringer barnbarnsligan sitt offer

Uppdaterad
Publicerad

Här ringer barnbarnsbedragarna en äldre man för att lura honom på pengar. Polisen har lyckats ringa in en av ligorna, men trots det fortsätter bedrägerierna.

– Det finns fler konstellationer som beter sig på samma sätt, säger Anders Larsson, kriminalinspektör.

Barnbarnsligan slog till mot äldre i hela landet. I april förra året kunde polisen ringa in två misstänkta och nu har rättegången mot dem avslutats i Norrköpings tingsrätt. En viktig del i åklagarens bevisning är de inspelade telefonsamtal som polisens Circa-grupp lyckats komma över.

– Det är en person som suttit i Göteborg och ringt. Samtidigt har den andre utgått från Stockholm och åkt hem till de äldres bostäder, säger Anders Larsson, kriminalinspektör vid polisens Circa-grupp.

Circa-gruppen utgår från Vårgårda och är specialiserad på brott mot äldre och olika typer av bedrägeribrott. De två män som varit åtalade under rättegången i Norrköping ska ha slagit till mot personer i bland annat, Borås, Stockholm, Norrtälje, Norrköping och Gävle.

Just tillslaget mot dessa två män ser man på Circa-gruppen som en stor framgång.

– Det var en speciell händelse när vi grep dem. Vi hade span på båda två. En i Göteborg och den andre som vid den tidpunkten befann sig i Norrtälje. Vi grep dem samtidigt, säger Anders Larsson.

Och det var dessutom tack vare personen som tog emot samtalen som hörs i klippet ovan.

– Det tar ett tag. Men till slut förstod han att det handlade om kriminella personer och gick då till polisen. Det var när en av de misstänkta väntade utanför hans bostad som han kunde gripas, säger Anders Larsson.

Skickar ett bud

De båda männen har ringt personer födda på 20- och 30-talet och utgett sig för att vara deras barnbarn. De har sedan berättat att de behöver pengar och skickat ”ett bud” hem till de äldre för att hämta pengar eller smycken. Åtalet gäller 51 brottstillfällen varav en tredjedel beskrivs som fullbordade brott. Totalt ska gärningsmännen ha kommit över 400 000 kronor samt guldsmycken.

Även om det skulle bli en fällande dom mot de båda männen i Norrköpings tingsrätt vill Anders Larsson varna för företeelsen med bedragare som utger sig för att vara äldre människors barnbarn för att få dem att ge pengar.

– Det finns fler som håller på med samma sak. Det är i stort sett samma frekvens nu som innan vi grep dessa. Det ser inte alltid exakt likadant ut men det finns fler som beter sig på liknande sätt, säger han.

Domen mot de två männen meddelas 3 februari.

Typiska seriebrott mot äldre och handikappade

  • Växling – någon ber om växlingspengar. Medan offret gräver i plånboken ”hjälper” gärningsmannen till och norpar samtidigt bank- kortet.
  • Kartan – en person frågas om vägen och ombeds visa på en karta. Samtidigt passar en medbrottsling på att stjäla målsägandens plånbok. 
  • Bankomaten – gärningsmannen memorerar koden, sedan stjäls plånboken eller kortet i ett obevakat ögonblick.
  • Bensinstationen – gärningsmannen söker upp en äldre kund på en automatstation, och ber att få tanka på dennes kort mot betalning. Kortet byts ut mot ett annat värdelöst kort under hanteringen.
  • Smycken – gärningsmannen, oftast en kvinna, vill ge en äldre dam ett smycke som tack för någon vänlighet. Hon knäpper på damen ett halsband, samtidigt som hon plockar av målsäganden den äkta varan.
  • Bostaden – genom en förevändning om ett glas vatten eller något annat  ärende, tar sig gärningsmännen in i den äldres bostad och stjäl smycken och pengar.

Källa: Svenskpolis.se

Fakta: Circa-gruppen

Gruppen har ett nationellt uppdrag att identifiera, samordna och även utreda seriebrott mot äldre personer.

Gruppen har ett tiotal medarbetare som sitter i Vårgårda och Göteborg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.