Det blir blåsigt i Västsverige under torsdagen – på sina håll blir vindarna mycket hårda. Foto: TT

Hård blåst i Västsverige

Uppdaterad
Publicerad

Inställd tågtrafik, och en kapsejsad båt. Nu är hösten här, och med den blåsten.

Efter en ovanligt lång sommar kom den då, hösten. Och även om den 29 september 2016 inte kommer att gå till den meteorologiska historien, så har den kraftiga blåsten ändå ställt till det en hel del under dagen.

Mest dramatiskt blev det kanske vid Valboholmen utanför Lysekil där en båt kapsejsade under torsdagsförmiddagen. Fem man hamnade i havet, men lyckades ta sig upp på land helskinnade. Båten däremot drev ut till havs.

Hårda vindar har tvingat Trafikverket att stänga av en fil på Svinesundsbron. Avstängningen väntats hävas vid 23.30-tiden. Tågen på Bohusbanan är inställda, banan beräknas öppna igen 06.30, i morgon fredag. Uddevallabron är i skrivande stund stängd för tung trafik på grunda av de relativt hårda vindarna.

Inställda tåg

Mindre dramatiskt, men nog så besvärligt var att tågtrafiken på norra Bohusbanan ställdes in strax efter lunch. Trafikverket var helt enkelt rädda att blåsten skulle fälla träd över ledningarna, och att passagerarna skulle bli sittande. Trafiken ställdes därför in fram till fredag morgon.

Per Stenborg är meteorolog på SVT, hans prognos är att vindarna kommer att kulminera under torsdagskvällen.

– Byvinden är värst på Bohuskusten. Där blir det 21-22 meter per sekund, alltså mycket hårda vindbyar. Det kan även bli stormbyar precis längs kusten.

Även i Dalsland väntas det bli rejält blåsigt, men i övriga Västsverige blir det något svagare vindar.

SMHI varnar

SMHI har utfärdat en så kallad klass 1-varning. Det är den lägsta varningsklassen och innebär vissa risker för allmänheten och störningar för en del samhällsfunktioner.

Men Per Stenborg tror inte att blåsten kommer ställa till det allt för mycket.

– Det kan vara att något träd faller, men jag tror inte att effekterna blir så stora. Men det är i alla fall en indikation om att hösten är här!

– Det kommer komma värre, detta kommer inte att kallas höststorm, det är mer ett höstoväder… eller höstrusk.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.