Arkivbild Foto: Janerik Henriksson / TT

Häst blödde efter tävling på Åbytravet – travtränare dömd

Uppdaterad
Publicerad

En V75-tränare döms för brott mot djurskyddslagen till dagsböter. Detta efter att mannen lät hästen starta i en travtävling utan skor under sommaren 2021. Efter loppet blödde hästen på alla fyra hovarna.

Tränarens barfota häst vann loppet på Åbytravet i Mölndal men fick skador på hovarna vilket uppmärksammades av banveterinären.

Åklagaren hade åtalat travprofilen för djurplågeri, men Göteborgs tingsrätt anser inte att det fanns grund för den rubriceringen. Tränaren får 30 dagsböter om totalt 7 500 kronor och ska även betala 800 kronor till brottsofferfonden. Tränaren har förnekat gärningen.

2022 friades samma travtränare från ett annat åtal om djurplågeri. Då startade hästen i ett travlopp på Åby travbana i Mölndal under våren 2021 utan skor på framhovarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.