Henåns skola dyrare än beräknat

Uppdaterad
Publicerad

Henåns skola har kantats av problem sedan den stod klar 2011. Problem som innebär att budgeten höjs från 71 miljoner till 90,5 miljoner.

Huvudorsaken till extrakostnaderna på 16,1 miljoner är direktavskrivningar för ombyggnaden.

–  Vi har inte haft koll på vart kostnaderna skulle bokföras, den pågående ombyggnaden av skolan blir inte dyrare än beräknat, säger Jan Eriksson, kommunchef på Orust, till SVT Nyheter Väst.

Henåns nybyggda skola

Jan Eriksson säger att det blivit ett glapp i den ekonomiska avstämningen. Och nu ska de justera beloppen för direktavskrivning.

– Normalt sett hade vi skrivit av för investeringar för ombyggnaden på 30 år nu skriver vi av direkt.  Det hela blir en bokföringsteknisk fråga.

Inflyttning skjuts upp

– Den övriga delen på 3,4 miljoner kommer att användas till bland annat hus 5, där vi har gymnasium och komvux, säger Jan Eriksson, kommunchef på Orust. Vi gör åtgärder på fastigheten som vi kommer att tjäna på sikt för kostnader som till exempl städning, förvaltning och bättre säkerhet runt skolan, då det kommit fram nya önskemål.

Inflyttningen för elever och lärare skjuts upp till hösten 2016.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Henåns nybyggda skola

Mer i ämnet