Varornas äkthet har kontrollerats och enligt den norska tullen hade smyckena ett värde på 2.9 miljoner norska kronor. Foto: Norska tullen

Historiskt stort beslag vid norska gränsen

Uppdaterad
Publicerad

Den norska tullen har gjort ett rekordbeslag vid Svinesundsbron. Smycken och juveler värda över tre miljoner kronor beslagtogs i vad den norska tullen beskriver som historiens största beslag.

Det var två personer i en tjeckiskregistrerad bil som stoppades vid bron med den värdefulla lasten.

Deras egen historia var att de var på semester, men tulltjänstemännen på plats beslutade att söka igenom deras fordon. Då fann man stora mängder smycken och juveler.

– Det var en hel väska full med guldvaror. Ringar, smycken, örhängen och sådana saker, säger Per Kristian Grandahl, kontorschef vid norska tullen, till NRK.

”Blir upp till polisen”

Varornas äkthet har kontrollerats och enligt den norska tullen hade smyckena ett värde på 2.9 miljoner norska kronor. En bit över 3.1 miljoner i svensk valuta.

– Vi beskriver detta som historiens största beslag vid Svinesund, säger Per Kristian Grandahl till NRK.

De två misstänkta männen omhändertogs av polis.

– Det blir upp till polisen vad som händer med de misstänkta och med guldet, säger Kristian Grandahl, till NRK.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.