Betydligt mycket glammigare för mamma Maria och Alicia Vikanders pappa Svante vid Oscarsgalan förra året.

Inget LA för mamma Maria i år

Uppdaterad
Publicerad

I fjol satt hon på första parkett på Oscarsgalan, i år är hon kvar hemma i Göteborg. Kontraster är skådespelare vana att hantera. Så också Alicia Vikanders mamma Maria.

Det glittrar i ögonen på mamma Vikander när hon berättar om den där kvällen för ett år sen. Föreställningen. Showen. Stjärnorna.

 – Bara att sitta där och tredimensionellt se skådespelare man beundrat i hela sitt liv, hälsa på dem. Det var fantastiskt, säger Maria Fahl Vikander.

Oscarsgalan 2017

I år får hon nöja sig med att sitta hemma i tv-soffan, eller kvällstidnings-soffan eftersom det är Aftonbladet som sänder galan. Dottern Alicia Vikander är inte nominerad i år men väl prisutdelare i kategorin Bästa kvinnliga biroll.

 – Jag ska sitta och vaka med gode vännen.

Läs också: Värmländsk stålklänning på Oscarsgalan

Skulle inte neka ett nytt erbjudande

Hon säger att hon lider med Rolf Lassgård vars film En man som heter Ove nominerats i klassen bästa utländska film. Inte för att filmen nominerats utan för att han, Rolf Lassgård som huvudrollsinnahavare, först inte skulle få tillträde till galan och allt det glitter en nominering medför. Till slut fick Lassgård fatt i någon undanskymd plats, inte som Maria Fahl Vikander som i fjol intog platsen i första raden intill sin dotter.

 – Mammor betyder mycket i den här världen, säger mamma Maria.

Känns det tomt nu att inte få vara där i år?

 – Ha, ha, nej, det räcker att vara där en gång. Fast jag skulle ju inte neka ett nytt erbjudande, eller om jag själv blir nominerad. Det är ju inte helt omöjligt, säger Maria Fahl Vikander med ett skratt fyllt av ironi och längtan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Oscarsgalan 2017

Mer i ämnet