Foto: Västra Götalandsregionen

Jan Lööf får regionens kulturpris på 150 000 kr

Uppdaterad
Publicerad

Konstnären, författaren och serietecknaren Jan Lööf från Trollhättan får Västra Götalandsregionens kulturpris 2016.

Skapare av seriealbumen om bland annat Felix och tv-serien om Skrot-Nisse, skådespeleri i 70-tals klassiska tv-serien Tårtan och tecknare till en mängd skivomslag, bland annat Håkan Hellströms senaste. Det är några av punkterna på Jan Lööfs kreativa och konstnärliga CV.

Detta har Västra Götalandsregionen tagit fasta på och gav honom idag årets kulturpris på 150 000 kronor under regionfullmäktiges sammanträde i Vänersborg.

– Det finns så mycket. Han har jobbat med barn och ungdomar i väldigt många år. Och i våras blev det ännu en debatt om vad som är otidsenligt, då hans förlag ville ändra hans karaktärer*, vilket han vägrade göra. Vilket vi tyckte var väldigt bra då han hävdade att han står för att varje tid har sin rätt. Det är ett mångårigt konstnärsskap som vi vill uppmärksamma, säger Conny Brännberg (KD), ordförande Västra Götalandsregionens kulturnämnd.

Motiveringen lyder:”En seriernas trollkarl från Trollhättan utrustad med tuschstift och penna, en svängig hipster med saxofon i mun och jazz i blodet. Jan Lööfs figurer har sedan länge redan inlemmats i vårt kollektiva DNA med destination evigheten: Felix. Bellman. Ville. Skrotnisse. Samt Janos, degfobikern i TV-serien ”Tårtan” från en tid när barn betroddes med att uppskatta både kaos och galenskap. Dessutom, som en självklar koincidens, står årets kulturprisstipendiat även bakom den tidigare pristagaren Håkan Hellströms senaste skivomslag. Förstås.”

– Att han jobbade med Håkan Hellström, vår kulturpristagare 2013, visste vi inte om. Det blev en bonus, att två kulturpristagare jobbar tillsammans, säger Conny Brännberg.

Jan Lööf höll ett tal under prisceremonin där han bland annat talade om sin uppväxt i Trollhättan.

– Personligen läste jag hans böcker för mina barn när de var små, och nu läser jag de för mina barnbarn och berättelserna håller fortfarande, säger Conny Brännberg (KD), ordförande Västra Götalandsregionens kulturnämnd.

SVT Nyheter Väst har sökt men inte fått tag i Jan Lööf för en kommentar.

*Förlaget Bonnier Carlsen hade i samband med en nyutgivning granskat två av Jan Lööfs böcker och hittat ”stereotypa skildringar av andra kulturer”, däribland en svart trumslagare med solglasögon. Jan Lööf kommenterade det så här:

”Trumslagaren jag har ritat av var en kompis till mig som jag själv uppträtt med. Han heter Rebop Kwaku Baah och dog för trettio år sedan, men skulle han se bilden så vet jag att han skulle bli smickrad. Han var en väldigt vacker man. Förlaget bryr sig mycket om diskussioner i sociala medier har jag förstått, och får de minsta kritik så backar de”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.