Jesper Söder Foto: TT/Arkiv

Jesper Söder efter frisläppandet: ”Jag har behandlats väl”

Uppdaterad
Publicerad

Jesper Söder från Trollhättan som strider med en kurdisk milisgrupp och som tillsammans med en annan svensk har suttit fängslad i snart två veckor i Irak är frisläppt.

– Jag fängslades på grund av politiska motiv, säger Söder.

Jesper Söder och en annan man från norra Sverige greps nära den irakiska staden Erbil för snart två veckor sedan. Som SVT Nyheter Väst tidigare berättat hade de passerat gränsen till Irak från Syrien, utan giltiga resehandlingar.

De greps i en vägspärr och sedan dess har det varit tyst.

Enligt tidigare uppgifter är en anledningarna till att svenskarna suttit fängslade att det finns en rivalitet mellan milisen YPG och den kurdiska gruppen KDP som ligger bakom gripandet.

Bekräftar rivaliteten

När SVT Nyheter Väst får kontakt med Jesper Söder under onsdagseftermiddagen bekräftar han anledningen till att han fängslades.

– Vanligtvis är det inte något problem med att förnya sitt visum. De ringde tre generaler som intygade att jag var peshmerga. Men anledningen till att jag blev inlåst är att det är ett politisk krig kurderna sinsemellan, säger Jesper Söder till SVT Nyheter Väst.

Under tiden tiden i fängelset har han inte heller fått kontakt med det svenska konsulatet i Irak.

– De ljög och sa att konsulatet var stängt. Jag har bara gott att säga om det svenska konsulatet som gjorde allt de kunde för att få ut mig, säger Söder.

För närvarande är han kvar i Irakiska Erbil och har sedan han släppts fri hunnit gå ut och handla nya kläder.

– Jag har behandlats väl och inte som en fånge men jag fick sova tillsammans med ett 30-tal människor som anklagades för samröre med Daesh, säger Söder.

LÄS OCKSÅ: Därför greps Jesper Söder

UD: Båda är fria

Sedan han greps har svenska myndigheter arbetat med att få de båda svenskarna fria men informationen om hur det har gått har varit sparsam.

På Utrikesdepartementet bekräftar man att båda släppts fria.

– Vi kan konstatera att de greps efter att ha blivit anklagade för att olovligen korsat gränsen men att de inte längre är frihetsberövade, säger Patric Nilsson, kansliråd vid Utrikesdepartementet.

Hur mår de?

– Ambassaden har varit i kontakt med båda två, men vad vi säger mellan oss går jag inte in på närmare, säger Patric Nilsson.

Strider mot IS

Enligt Kurdo Baksi  som bekräftade att de båda hade släppt under förmiddagen ska de båda svenskarna ha meddelat att de nu ska resa hem

Kurdo Baksi Foto: Privat

till Sverige. Den andre svensken kommer från norra Sverige. Även två brittiska medborgare greps tillsammans med svenskarna. Om även de har släppts fria är oklart.

Han säger också att det finns fler faktorer som har lett till frisläppandet.

– Dels är Jesper Söder känd av kurdiska myndigheter, dels har jag dragit i alla trådar jag kan med mina kontakter där nere, säger han.

Jesper Söder har sedan 2015 varit nere i Syrien och Irak under flera perioder. Han berättade nyligen i en intervju i Rapport att han deltar i offensiven mot terrororganisationen IS i deras högkvarter Raqqa i Syrien.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.