Per Holfve berättar att DO har valt att lyfta frågan om bostadsbolaget i Bergsjön efter SVT:s granskning. Foto: SVT/Unn Tiba/Diskrimineringsombudsmannen

Kan bli fall för DO

Uppdaterad
Publicerad

Diskrimineringsombudsmannen kan komma att granska fallet med den privata hyresvärden som väljer hyresgäster efter nationalitet. Det efter SVT:s avslöjande. – Man får inte göra hur man vill – oavsett vad folk tycker, säger Per Holfve på DO.

– Det kan mycket väl hända att vi får anledning att titta på detta så jag vill inte föregå en sån utredning. Men det är inte tillåtet, rent generellt, att missgynna någon utifrån nationalitet, säger juristen Per Holfve på DO, Diskrimineringsombudsmannen.

SVT Nyheter Väst avslöjande att en privat fastighetsägare i Bergsjön i Göteborg ber om nationalitet i sin intresseanmälan för lägenhet. Nu har DO lyft frågan internt om att utreda ärendet.

”Svenneberget”

– Vi kan titta på ärenden utifrån en anmälan, men det kan också vara efter att vi fått in uppgifter, som jag fått genom er idag, säger Per Holfve.

”Man får inte göra hur man vill”

Enligt Per Holfve finns det undantag i lagen när det gäller bostäder när det kommer till sådant som annars kan tyda på diskriminering. När det kommer till senior- eller studentboende får fastighetsägaren göra en del urval på grund av specifika omständigheter. De får även välja ut personer med ett visst kön om det till exempel handlar om skyddat boende.

– Men där ingår inte etnisk tillhörighet, säger Per Holfve.

I de reaktioner vi fått på det här är det många som anser att om man äger ett hus ska man väl själv få välja vilka som bor där?

– Äger du bostäder och hyr ut som näringsverksamhet så får man inte göra hur man vill. Oavsett vad folk tycker. Lagen finns för att etniska minoriteter inte ska hamna i kläm. Men det är viktigt att säga att den gäller även alla de med svensk etnisk tillhörighet.

Diskrimineringslagen

Direkt diskriminering:

Att någon missgynnas genom att behandlas sämre än någon annan behandlas, har behandlats eller skulle ha behandlats i en jämförbar situation, om missgynnandet har samband med kön, könsöverskridande identitet eller uttryck, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, funktionsnedsättning, sexuell läggning eller ålder.

Diskriminering är förbjuden för den som utanför privat- och familjelivet tillhandahåller varor, tjänster eller bostäder till allmänheten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

”Svenneberget”

Mer i ämnet