Veterinärer oroar sig för spridning av rabies Foto: TT

Konflikter om arbetet mot livsfarliga sjukdomen rabies

Uppdaterad
Publicerad

I dagsläget har ett par hundra veterinärer i landet utryckt sin oro över Jordbruksverkets sätt att arbeta mot rabies. Genom en namninsamling hoppas veterinärerna få myndigheten att tänka om.

När veterinärer står med en misstänkt insmugglagd hund framför sig kontaktar de Jordbruksverket för att få råd om hur de ska gå vidare. Detta för att stoppa eventuell smitta av farliga sjukdomar som rabies.

– Det är inte jag utan en myndighet som skall ta beslut om vad som skall göras, säger Lena Myrenius som arbetar som veterinär på Blå Stjärnan i Göteborg.

Läs också:  Rabies – ett växande hot

Skulle vara förödande

Men efter en omorganisation på Jordbruksverket kommer veterinärerna först och främst fram till bemanningsföretagsanställda som fyller i ett standard formulär, till skillnad från som tidigare, när veterinärerna och andra kom fram till sakkunniga legitimerade veterinärer som kunde ge råd.

Detta har upprört, i dagsläget, ett par hundra veterinärer som än så länge skrivit på en protestlista mot det nya sättet att arbeta.

– Det känns oerhört viktigt att det här uppmärksammas och tas på allvar för att få in smittan i Sverige och få rabiesfall med kontaktytor till barn, vuxna och i värsta fall den vilda faunan skulle vara förödande för oss, säger Lena Myrenius som är en av de som skrivit under.

Sveriges veterinärförbund skrev i juli ett debattinlägg i ämnet som sedan Jordbruksverket svarade på. Veterinärförbundet är oroliga för att veterinärerna och andra tjänstemän slutar ringa till myndigheten när de ändå upplever att de inte får den hjälp de behöver.

Ser inga problem

På Jordbruksverket däremot ser man inte problemet med det nya systemet.

– Vi har gjort ett ganska så tryggt system. Vi har gjort så att fler medarbetare kan jobba med den här frågan och vi har fortfarande den medicinska uppbackningen som behövs, säger Tjitte de Vries, enhetschef på Jordbruksverket.

På myndigheten säger de att de istället vill lägga resurser på att lägga upp en strategi för att få folk att inte smuggla in hundar i Sverige.

Men Lena Myrenius anser inte att det räcker.

– Det är väl vettigt att lägga resurser på både och men om vi inte lägger resurser på att reagera när det kommer ett misstänkt fall, och fånga upp det så tidigt som möjligt, då kan det få förödande konsekvenser, säger Lena Myrenius.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.