Foto: TT

Kraftigt åskoväder dundrar in

Uppdaterad
Publicerad

Det är risk för kraftiga regn- och åskskurar i Västsverige under tisdagen, något som tilltar fram mot kvällen. Enligt SMHI blir det stora regnmängder.

På tisdagsförmiddagen hördes de första åskmullren i närheten av Göteborg och vid Arvika i Värmland, och under dagen väntas fler. Det är förhöjd åskrisk i ett stråk från norra Halland in mot Skaraborg. Enligt SMHI är det stor risk för kraftiga skurar med åska och vid lunchtid utfärdades en varning klass 1 för risk för stora regnmängder i Halland och Sjuhärad

– Det finns förutsättning för kraftiga skurar med åska, och vi väntar stora nederbördsmängder på kort tid, säger Lovisa Andersson, meteorolog på SMHI.

Varm luft har strömmat upp över södra Sverige och på flera håll i Götaland och kommer tisdagen bjuda på högsommarvärme med upp till 27 grader. Över nordvästra delen av landet är kallare luft på väg in. I gränsen mellan den varma och kalla luftmassan sträcker sig en front med regn från Bohuskusten upp över västra Svealand och vidare upp mot Västerbottenskusten.

Räddningstjänsten Storgöteborg meddelar i ett pressmeddelande att de följer väderutvecklingen och förbereder organisationen. Fastighetsägare bör också vidta förberedande åtgärder. 

– Vid ett kraftigt regnoväder finns det saker fastighetsägare bör tänka på. Underlätta för dagvattnet att rinna undan genom att rensa diken, brunnar och avloppsgaller från löv och annat skräp, säger Erik Cedergårdh, Räddningschef i beredskap på Räddningstjänsten Storgöteborg

Kan bli stora regnmängder

På eftermiddagen och kvällen kommer så åskvädert blomma upp och kan hänga kvar under kvällen, för att sen gradvis klinga av.

Under gårdagen var det ett stråk av åska mellan Värmland och Dalarna som även det kan blomma upp under kvällen.

Åska och blixtar

Sverige träffas av omkring hundratusen blixtnedslag varje år. Varje år skadas ett antal människor av blixten. Mest utsatt för åskoväder är västkusten och Sydsvenska höglandet. Juli är den månad då det är allra vanligast med åska, följt av augusti och juni månad. Eftermiddagar och särskilt mellan klockan 16 och 17 uppstår flest åskoväder.

Vad du ska göra när det åskar

  • Håll dig på marken.
  • Gå inomhus, där är du säkrast. Hus av betong är bäst eftersom de har armeringsjärn som är alldeles utmärkta åskledare.
  • För att skydda dina elektroniska apparater ska du dra ur alla sladdar ur vägguttagen.

Vad du inte ska göra när det åskar

  • Stå inte under ett träd. Undvik att stå under andra höga föremål också.
  • Eftersom vatten leder ström ska du inte bada eller fiska.
  • Arbetar du med elektriska verktyg och apparater ska de genast stängas av.

Källa: DinSäkerhet.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.