Foto: TT

Krav på fängelse i Saab-härvan

Uppdaterad
Publicerad

I dag går rättegången om misstänkta ekobrott inom Saab Automobile in på sista varvet. Chefsåklagare Olof Sahlgren yrkar på fängelsestraff för flera av de åtalade i Saab-ledningen.

Åklagarna på Ekobrottsmyndigheten anser att en rad brott begicks inom Saab under företagets sista år före konkursen i december 2011. Bland annat anklagas Saab-ledningen för att via massmedier ha gett en osann, förskönad bild av bolagets ekonomi, så att ingen obetald underleverantör skulle sluta skicka delar eller begära Saab i konkurs.

Åklagarna kallar agerandet för grovt svindleri – ett brott som ger minst sex månaders fängelse. Han yrkar på att företagets siste vd och styrelseordförande Victor Muller ska dömas till 2 till 2,5 års fängelse. För tidigare vd:n Jan Åke Jonsson, som avgick drygt ett halvår före konkursen, och chefsjuristen Kristina Geers yrkar åklagaren på 1,5 till 2 års fängelse.

Saab-rättegången

Läs mer: Optimister eller lögnare?

Det finns även åtalspunkter, mot olika personer, om bland annat grovt försvårande av skattekontroll, grovt osant intygande och grov urkundsförfalskning.

Alla nekar helt

Sedan återstår att se om Vänersborgs tingsrätt gör samma bedömning av händelserna på det sjunkande Saab-skeppet som åklagarna gjort. Domen i det omfattande ekobrottsmålet kommer inte ännu på några veckor.

Läs mer: Här ljuger Muller enligt åklagaren

De totalt sju åtalade nekar helt till anklagelserna om brott. De anser att alla papper varit i sin ordning, och att den bild av företaget man gav utåt var korrekt i förhållande till vad man då visste.

Rätten ser tv-inslag

Tisdagens förhandling i tingsrätten inleddes med att man tittar på inslag från tv-nyheter våren 2011 som enligt åklagarna styrker åtalet om grovt svindleri. Sedan gör åklagarsidan sin avslutande plädering.

De åtalades försvarsadvokater får sannolikt hålla sina slutanföranden med start under onsdagen.

Med undantag för ett skattebrottsåtal om hur Victor Muller fick betalt finns ingen anklagelse om att de åtalade skaffat sig någon egen vinning. Allt gjordes för att rädda företaget Saab Automobile

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Saab-rättegången

Mer i ämnet