Victor Muller. Foto: Björn Larsson Rosvall / TT

Saab-rättegången avhandlar grovt svindleri

Uppdaterad
Publicerad

Optimister eller lögnare? Den frågan ska få sitt svar när rättegången mot den forna Saabledningen går in i fas tre – grovt svindleri.

Det är den sista av de tre stora åtalpunkterna mot de forna styrelseledamöterna för Saab Automobile – Victor Muller, Jan-Åke Jonsson och Kristina Geers. Det handlar om grovt svindleri enligt åklagaren, att de bland annat i intervjuer med press, radio och tv inte varit ärliga med den ekonomiskt svåra situation som företaget befann sig i våren 2011.

– Man har lämnat vilseledande uppgifter om företaget, har åklagaren Olof Sahlgren tidigare sagt.

Som bevis tänker åklagaren bland annat spela upp inslag som sänts i Sveriges radio och SVT. Ett inslag, där Victor Muller intervjuas. sändes i SVT den 5 april 2011.

”Vi hade problem med kassaflödet i slutet av första kvartalet vilket ledde till diskussioner med underleverantörer. Problemen är lösta nu, och vi tillverkar bilar som vanligt. Det här ligger bakom oss”, sa Muller till SVT Nyheter då.

Inslaget är ett av cirka 25 artiklar och reportage som åklagaren åberopat som bevis. Han anser företrädarnas uttalande lämnats medvetet eller av grov oaktsamhet

– Syftet var att leverantörer skulle fortsätta att leverera, enligt Olof Sahlgren,

Läs mer: SVT:s rapportering en del av bevisningen

Men om rättegången ska följa de mönster som synts vid tidigare förhandlingsdagar kommer försvaret hävda det motsatta. Ledningen trodde på företaget och att nya pengar var på väg in. Enligt Victor Mullers advokat kan till exempel uttalandet i SVT:s inslag inte alls ses som brottsligt.

Läs mer: Allt ljus på Victor Muller

– Att uttala sig i hans situation kräver en väldig balans. Du kan ju inte omedelbart säga att nu är allt överstyr, det skulle ju slå ihjäl bolaget. Samtidigt får du inte förhäva dig och säga att bolaget är bättre än vad det är. Jag anser att han på ett mycket balanserat och duktigt sätt har uttryckt den ekonomiska press som fanns vid den tidpunkten, säger Hans Strandberg.

Konkursförvaltarna anser att han borde satt bolaget i konkurs?

– Han uppfattade inte situationen så och bolaget fortsatte ju sedan trots allt till december 2011.

Förutom Victor Muller är även Jan-Åke Jonsson och Kristina Geers är åtalade för grovt svindleri. Samtliga nekar till anklagelserna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.