Kriminologen: Lisa Holms död ett ovanligt fall

Uppdaterad
Publicerad

Kriminologiprofessorn Jerzy Sarnecki menar att det var väntat att Lisa Holm skulle hittas död. Samtidigt pekar mycket på att fallet skiljer sig från andra typer av mord på unga kvinnor. ”Kvinnor dödas i de flesta fall av närstående,” säger Jerzy Sarnecki.

Ungefär 75 procent av alla mord i Sverige klaras upp, berättar kriminologiprofessorn Jerzy Sarnecki för SVT Nyheter. Det är unga män som är de främsta offren och då handlar det om knivdåd och skottlossningar.

– Kvinnor dödas i de flesta fall av närstående, säger han.

Mordet på Lisa Holm

– Sedan har vi den lilla kategorin kvinnor som blir utsatta ofta sexuellt relaterat och det är det vi kallar sommarmord och de ser ut ungefär som det här fallet med Lisa, men nu vet vi inte hur det är i det här fallet än.

”Inte omöjligt att finna tjejer levande”

Han menar att det var väntat att Lisa skulle hittas död, och att det nu är viktigt att rättvisa skipas.

– Jag minns inte att vi har haft fall där unga tjejer som har bortrövats som hittats i liv i Sverige, men det har hänt utomlands, så det är inte omöjligt att man hittar dem levande, säger Jerzy Sarnecki.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mordet på Lisa Holm

Mer i ämnet