Kungälvsliberalen Elisabeth Mattsson samarbetar med Vänsterpartiet trots partiledaren Jan Björklunds utspel under förra året. Foto: SVT

L och V trotsar Björklund i Kungälv

Uppdaterad
Publicerad

Kungälv är en av fem kommuner i Västra Götaland där Liberalerna och Vänsterpartiet styr tillsammans. Detta trots att Liberalernas partiledare kallat Vänsterpartiet för extremt och antidemokratiskt.

Det var i oktober förra året som Liberalernas partiledare Jan Björklund uttalade sig om att man från de borgerligas sida skulle sluta att passivt stödja Vänsterpartiet som han menar får för stort inflytande på grund av hur landet styrs idag. 

– Det finns två partier på ytterkanten i Sverige. Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet. Båda har sina rötter i antidemokratiska ideologier, båda har en fot kvar i de där ideologerna och de är populister, sade han då i Gomorron Sverige. 

Samarbete i kommunerna 

Samtidigt som Jan Björklund ville minska Vänsterpartiets inflytande satt flera av hans partikamrater runt om i landet i gemensamma möten med vänsterpartister och planerade fortsatt samarbete.  

I fem kommuner i Västra Götaland styr nämligen Liberalerna och Vänsterpartiet tillsammans. En av dem är Kungälv där de båda partierna ingår i en större koalition tillsammans med Socialdemokraterna, Miljöpartiet och det lokala Utvecklingspartiet.  

Ordförande för kommunfullmäktige i Kungälv är liberalen Elisabeth Mattsson. Hon är idag, två år efter valet, positivt överraskad av samarbetet.  

– Vi bestämde oss efter valet för att prata med alla och se vad vi har gemensamt och vad som skiljer oss åt. Det visade sig att vi faktiskt var några stycken som hade ganska mycket gemensamt, säger Elisabeth Mattsson. 

Håller med Björklund 

Trots att Liberalerna och Vänsterpartiet samarbetar i Kungälv tycker hon inte att hennes partiledare gör ett misstag i att uppmana till minskat inflytande och att hävda att Vänsterpartiet fortfarande har fötterna kvar i antidemokratiska värderingar.   

– Jag förstår Jan Björklund. Jag delar till fullo hans beskrivning av historien för Vänsterpartiet. Jag tror aldrig att Liberalerna kommer att ha något vidare samarbete på riks med Vänsterpartiet.  

Hur kommer det sig då att hon gör en annan analys av partiet i Kungälv? Elisabeth Mattsson förklarar det med att mycket handlar om personkemi och att ideologi inte har samma utrymme i kommunpolitiken. 

– Jag har inte varit med om att man i Kungälv på något sätt har gjort uttalanden som skulle bistå den ideologin på något sätt, säger Elisabeth Mattsson.

När SVT Nyheter Väst pratar med Jan Björklund står han fast vid sitt uttalande men säger att det i en del kommuner kan finnas behov av att bygga koalitioner. Samtidigt påpekar han att hans grunduppfattning är att liberaler inte bör samarbeta med vänsterpartister.

– Man måste i så fall ha väldigt tydliga gränser för var det samarbetet går. På riksnivå kommer vi inte göra det och jag noterar att i huvuddelen av Sveriges kommuner finns inte den typen av samarbete, säger Jan Björklund.

”Provokation eller okunskap”

Knut Nordin (V) sitter i kommunstyrelsen i Kungälv. Han är, som Elisabeth Mattsson, nöjd med det breda samarbetet partierna mellan. Jan Björklunds uttalande ger han dock inte mycket för. 

– Antingen är det en medveten provokation eller så handlar det om okunskap. Vänsterpartiet har en historia som är problematisk som vi har ägnat mycket tid och kraft att göra upp med. Idag är vi ett helt och hållet demokratiskt parti. Vår politik handlar om att stärka de demokratiska rättigheterna över vår gemensamma välfärd och ekonomi.  

Partiledarens uttalande avskräcker honom inte heller från att samarbeta med Liberalerna i kommunen. 

– Jag har inte själv mött några sådana åsikter eller värderingar, säger Knut Nordin.  

Pragmatik före ideologi 

De båda kommunpolitikerna påpekar att det finns olikheter mellan partiernas politik och att varje beslut som fattas i Kungälv är resultatet av förhandling och kompromiss. Samtidigt är de båda nöjda med politiken som förs i kommunen. Elisabeth Mattsson menar också att man i en kommun till skillnad från på riksplanet måste se väldigt pragmatiskt på många frågor. 

Men kommunpolitiken är väl full av ideologi? Frågor som skola, äldreomsorg är väl sprängfyllda med ideologi? 

– Absolut. Vi har det här med valfrihet, friskolor, småföretagande men vi kan inte heller sitta och diskutera ideologi hela dagarna. Vi är grundfasta i det vi står för och det vi tror på men sen är det beslut om kommunens ekonomi, våra skolor, lärare, äldreomsorg och då måste vi vara pragmatiska. Annars skulle vi inte få något gjort, säger Elisabeth Matsson.   

Universitetslektor David Karlsson från förvaltningshögskolan i Göteborg håller dock inte med Elisabeth Matsson om att det skulle vara mindre ideologi i kommunpolitiken.  

– Det är en myt. All politik är ideologisk och kommunpolitiker som kategori är mer ideologiskt polariserade än rikspolitikerna är, säger David Karlsson.  

Han påpekar samtidigt att rikspolitikerna skulle ha mycket att lära av kommunerna.  

– Det är samma partier så det förekommer nog diskussioner. Men det handlar om hur den politiska kulturen i respektive system ser ut. Hur man ser på blockpolitikens roll och hur viktigt man anser det är att hålla fast vid de gamla blocken, berättar han och säger att samarbete är helt naturligt men att det samtidigt krävs tydlighet inför väljarna. 

Men Elisabeth Mattsson hur blir det för väljarna? Kan det inte bli lite problematiskt för dem att veta vilka de ska rösta på när man arbetar så brett tillsammans? 

– Jo, det är klart att det kan bli. Därför är det extremt viktigt att vi visar att de löften vi gick till val på är dem vi har drivit och stått för hela vägen, säger Elisabeth Mattson. 

– Det är en ständig balansgång mellan ideologi och pragmatik, säger Knut Nordin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.