Sjukhuset kritiseras för att Ilizarov-metoden använts på axlar och leder. Enligt professor Olle Svensson har den använts urskillningslöst. Foto: Viapastrengo at the English language Wikipedia/SVT

Läkare använde sovjetisk metod – stängs av

Uppdaterad
Publicerad

Bekymrade läkare på Skaraborgs sjukhus anmälde 49 felbehandlingar av patienter till Inspektionen för vård och omsorg. Nu har en extern utredning visat att 37 av dem lett till allvarliga vårdskador. En läkare som använt en behandlingsmetod från 1950-talets Sovjet har stängts av.

– Metoden kan vara användbar, men här har den använts efter alldeles för vida indikationer, säger Olle Svensson, professor i ortopedi, i SVT:s livesändning.

Skaraborgs sjukhus håller på tisdagen en presskonferens. Anledningen är att sjukhuset kritiseras efter att en extern utredare granskat ett stort antal fall och upptäckt att av 49 anmälda fall av felbehandlingar har 37 lett till allvarliga vårdskador.

– Det var efter att anmälan skickats till IVO som Skaraborgs sjukhus beställde en opartisk utredning, säger Jan Nyman, kommunikatör på Skaraborgs sjukhus.

Iliizarov-metoden

Nu har en läkare stängts av från ortopedikliniken efter att ha använt sig av den så kallade Ilizarov-metoden.

– Metoden kan vara användbar, men här har den använts efter alldeles för vida indikationer, säger Olle Svensson, professor i ortopedi, i SVT:s livesändning.

Olle Svensson är den expert som lett den externa granskningen – och han har upptäckt vad han anser vara flera brister. Bland annat i hur patienter valts för den aktuella metoden, och i hur patientjournaler hanterats av sjukhusets läkare.

– Det förvånar mig att man inte från IVO reagerat. Vad jag förstår har det inkommit flera anmälningar både lokalt och från göteborgsläkare. Men IVO har skjutit tillbaka frågan. Och det är svårt för en organisation att granska sig själv, säger han.

Han poängterar att flera olika läkare använt sig av metoden – och att den vid flera tillfällen lyckats.

– Men de har trott på den här metoden och använt den urskillningslöst, säger Olle Svensson.

”Jag är förvånad”

Efter att SVT Nyheter Väst har talat med den avstängda läkaren säger han att han vill analysera granskningen innan en kommentar.

– Jag är förvånad över upplägget med presskonferensen, men ber om att återkomma efter att jag läst granskningen, säger läkaren.

Jörgen Thorn, sjukhusdirektör på Skaraborgs sjukhus lade sig platt under presskonferensen.

– Vi kan bara beklaga det som hänt. Vi ber om ursäkt till de patienter och anhöriga som drabbats, sa han och lovade att alla drabbade ska kontaktas och erbjudas uppföljande vård.

Metoden prövades första gången på sjukhuset år 2002 och har tidigare hyllats från olika håll. Flera läkare på sjukhuset har använt sig av samma tillvägagångssätt. Sjukhuset slutade använda sig av den under 2014. Totalt har över 700 patienter behandlats med metoden.

Vet du mer?

Har du mer information, eller har du till och med drabbats själv? Hör av dig till oss!

Mejl: vast@svt.se

Telefon: 031-837260

Fakta: Ilizarov-metoden

  • Den så kallade Ilizarov-metoden utvecklades i Sovjetunionen på 1950-talet av professor Gavril A. Ilizarov.
  • Metoden går ut på att de brutna och trasiga benfragmenten genomborras med tunna trådar som därefter spänns fast i ringar, som förbinds med yttre stag. På så sätt kan benfragmenten läggas tillrätta och hållas på plats under läkningstiden.
  • Metoden används rutinmässigt i öst men har bara sporadiskt tillämpats i väst, och då huvudsakligen vid komplicerade ingrepp som benförlängningar.

Källa: Göteborgs Universitet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Iliizarov-metoden

Mer i ämnet