Läkaren uppger att han inte kände till de nya riktlinjerna. Foto: TT

Läkaren: ”Kände inte till de nya riktlinjerna”

Uppdaterad
Publicerad

Nya riktlinjer skulle förhindra överförskrivningar av narkotiska preparat. Läkaren som två gånger skrivit ut över tusen tabletter till patienter som sedan avlidit, hävdar att han aldrig sett riktlinjerna.

För ett år sedan, efter Jesper Östlings död, tog närhälsan fram nya riktlinjer för förskrivning av så kallade opioider. Där förtydligas att förskrivning av den här typen av läkemedel ska ske i korta intervaller och med extra försiktighet.

Trots det skrev samme läkare än en gång ut stora mängder morfintabletter till en patient, tabletter patienten använde för att ta sitt liv.

Fallet Jesper

I vårdcentralens Lex Maria-anmälan efter det andra dödsfallet står det dock att läkaren inte kände till de nya riktlinjerna.

Cathrine Thanner, primärvårdschef vid Närhälsan, är dock övertygad om att läkaren informerats.

– De (riktlinjerna reds anm.) är väl kommunicerade med alla läkare. Alla har en skyldighet att vara uppdaterade vad gäller riktlinjer och rutiner. Vederbörande har fått dem personligen.

Det vet du att han har fått?

– Ja.

Så ljuger läkaren i den här Lex Mariautredningen?

– Ljuga kanske är ett hårt ord.

Men talar inte sanning i alla fall?

– Han kanske har glömt dem.

Läkaren har tillsammans med sina chefer kommit överens om att skicka in en ansökan till Socialstyrelsen om att dra in läkarens rätt att förskriva narkotiska preparat. I väntan på Socialstyrelsens beslut kommer läkaren inte att ha någon patientkontakt.

– Vi ser jätteallvarligt på det som arbetsgivare och det är vår skyldighet är att säkerställa patientsäkerheten och då måste vi vidta åtgärder och vi kom överens om detta.

Flera pågående utredningar

Läkaren har tidigare utretts sex gånger av Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd och har två gånger fått disciplinpåföljd för oaktsamhet i form av erinran. Han är fortfarande misstänkt för vållande till annans död alternativt tjänstefel efter Jesper Östlings död och Inspektionen för vård och omsorg har två pågående utredningar om läkaren.

– Det är ett ärende som pågår. Vi avvaktar Ivos beslut, det är ju även en polisutredning som pågår och ingen dom har kommit än. När det gäller det arbetsrättsliga får vi se vilka åtgärder vi kommer vidta. Medan vi avvaktar det har vi säkerställt patientsäkerheten.

Vad krävs egentligen för att en läkare ska förlora jobbet?

– Jag kan inte gå in närmare på det arbetsrättsliga och vad som krävs. Men jag kan säga att det här är ett ärende som är öppet och det viktiga är att vi säkerställer patientsäkerheten så att ingen råkar illa ut. Och det har vi gjort i nuläget. Vad som kommer ske framöver kan jag inte spekulera i, säger Cathrine Thanner.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fallet Jesper

Mer i ämnet