Dalslandspolisen får lägga mycket tid på att köra till brottsplatserna. Foto: SVT

Långa avstånd försvårar för Dalslandspolisen

Uppdaterad
Publicerad

Bostadsinbrott klaras upp i låg utsträckning. I Västra Götaland klarades till exempel bara tre procent av bostadsinbrotten upp första halvåret 2016. Dalsland har varit hårt drabbat, och där kämpar två polispatruller för att täcka ett område stort som Stockholm.

– Vi har ju flera orter som behöver vår tillsyn, men vi har begränsade resurser och avstånden tar mycket tid av arbetspasset. Det är svårt att vara där man vill lägga mer energi, säger polisassistent Emma Englund.

Två polispatruller på fyra kommuner, och långa avstånd. Utmaningen för polisen i Dalsland är uppenbar. På stationen i Åmål arbetar man tvåskift, och tillsammans med stationen i Mellerud ska de bevaka Åmål, Bengtsfors, Dals-Ed och Mellerud.

SVT Nyheter granskar vardagsbrotten

Under vinterns inbrottsvåg har kritiken mot polisens bemanning vaknat till liv igen, att polisen har alltför långt att åka till brottsplatserna är en vanlig åsikt både i Dalsland och på andra mindre tättbebyggda områden i Sverige.

SVT har tagit fram siffror från Brottförebyggande rådet (Brå) som visar att av alla inbrott som anmäldes i Sverige under första halvåret 2016, så var det endast 3,6 procent som klarades upp. I Västra Götaland var den siffran ännu lägre.

”Hela arbetspass kan gå åt”

Poliserna själva håller med om att avstånden är ett problem. Kommer det ett larm från Dals-Ed tar körningen två timmar tur och retur. Lägg till arbetet på plats och avrapportering så tickar klockan fort.

– Då kan i princip ett helt arbetspass vara över när man är färdig, säger Emma Englund.

Hur känner man sig efter ett sådant pass?

Man har ju gjort det man ska och man lägger ner sig 110 procent för att göra ett bra jobb. men när man tänker på att man bara gjort en sak under en dag, då känns det inte som att man hinner vara så effektiv.

Polisassistent Emma Englund. Foto: SVT

Vardagsbrott bortprioriterade

Ändå har polisen rönt vissa framgångar med inbrotten i Dalsland. Flera personer har gripits och inbrotten verkar ha avtagit, men under så intensiva perioder blir det också tydligt vad som inte hinns med, enligt Emma Englund.

– Det man känner som polis är att man skulle vilja vara steget före, men det går inte. Resurserna fördelas efter prioriteringar. Det är allt från grova våldsbrott och neråt, och då hamnar tyvärr stöld och inbrott långt ner.

Det är vardagsbrotten som blir lidande alltså?

– Ja, för det är inte bara vi som är för få. Det genomsyrar nog hela polisen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT Nyheter granskar vardagsbrotten

Mer i ämnet