Sänkt straff för Långaredsmord

Uppdaterad
Publicerad

På fredagen kom hovrättsdomen mot de två män som i tingsrätten dömdes till livstids fängelse för dubbelmordet i Långared utanför Alingsås förra hösten. Straffet tidsbestäms och sänks från livstid till 15 år.

Det var tidigt på morgonen den 19 oktober förra året som det äldre lantbrukarparet Antby brutalt dödades på sin gård i Långared. I Alingsås tingsrätt dömdes två polska män till livstids fängelse och utvisning för morden -  men domen överklagades. Och när hovrätten för Västra Sverige idag kom med sin dom var det alltså till de livstidsdömdas fördel. Båda döms visserligen för mord – men bara på kvinnan. Och straffet sänks till femton års fängelse.

– Trots det är domen en besvikelse eftersom min klient påstår sig vara oskyldig och vi hade hoppats på en helt frikännande dom, säger Bertil Westman, en av de dömdas försvarsadvokat.

Dubbelmordet i Långared

– Men självfallet är 15 år bättre än livstid.

De båda männen frias från mordet på Torgny Antby eftersom Hovrätten anser att det inte går att bevisa vem som gjorde vad – om de var tillsammans eller inte – när en bunden Torgny Antby slogs ihjäl med ett järnrör.  De anser inte heller att det går att bevisa att avsikten verkligen var att döda. Det går däremot att bevisa när det gäller Inger Antby. Hon kvävdes till döds och hovrätten trycker på att det är ett brott som utförts med grymhet – på en äldre försvarslös person i hennes eget hem och att hon inte kan ha undgått att känna dödsångest.

– Jag anser att det här brottet mot den här kvinnan ska ge livstids fängelse, säger kammaråklagare Daniel Larson.

– Det finns flera försvårande omständigheter som även hovrätten skriver i sin dom. Sedan kommer de fram till att det ska ge 15 år, inte 18 år eller livstid. Jag har svårt att se vad som mer ska till för att det ska kunna bli livstid.

De båda dömda männen kommer att överklaga hovrättens dom till Högsta domstolen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dubbelmordet i Långared

Mer i ämnet