Foto: SVT

Lassafeber i Göteborg

Uppdaterad
Publicerad

För första gången i Sverige vårdas en patient efter att ha insjuknat i lassafeber, som liksom ebola är en akut blödarfeber.

En person vårdas just nu vid Sahlgrenska universitetssjukhuset efter att ha insjuknat i Lassafeber. Enligt Folkhälsomyndighetens statsepidemiolog är det en kvinna som har rest runt i Västafrika. Hon uppges vara på bättringsvägen, och smittorisken är mycket liten.

– Det här är första gången som  lassafeber har diagnostiserats i Sverige, säger Peter Ulleryd, biträdande smittskyddsläkare i Västra Götalandsregionen och fortsätter:

– Det är väldigt ovanligt med fall i Västvärlden överhuvudtaget, och spridning är mycket ovanligt. Det finns något enstaka fall då man inte har haft de basala hygienrutiner som krävs.

Hålls isolerad

Kvinnan hålls isolerad och ska nu flyttas till högisoleringsenheten i Linköping, enligt de nationella riktlinjer som finns för blödarfeber.

– Det är också en rutin för den här gruppen sjukdomar. Vi har resurserna att vara extra försiktiga, säger Peter Ulleryd.

På sjukhuset har åtgärder vidtagits för att säkerställa att ingen i personalen smittats.

Inte samma klass som ebola

Anders Tegnell, statsepidemiolog vid Folkhälsomyndigheten konstaterar att det här är en allvarlig sjukdom.

– Lassafeber är inte av samma klass om ebola, men det är definitivt en av de farligaste infektionssjukdomarna. Smittsamheten är dock inte så hög. Den smittar framför allt från gnagare till människa.

Fakta Lassafeber

Lassafeber är en akut hemorragisk feber (blödarfeber) som orsakas av lassavirus.

Sjukdomen smittar mycket sällan mellan människor men kan smitta via direktkontakt med blod eller andra kroppsvätskor. Det smittar inte via vanliga sociala kontakter som till exempel handslag.

De flesta som smittas av lassavirus får inga symtom och är inte smittsamma. De som insjuknar kan få feber, huvudvärk, diarré, buksmärtor. 

Enstaka personer kan drabbas av slemhinneblödningar och hjärninflammation som del av en allvarligare sjukdomsbild. Dödsfall är ovanliga. Lassafeber är mycket ovanlig utanför Västafrika.

Källa: Sahlgrenska universitetssjukhuset

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.