Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Julia Östberg på NCC berätta om riskerna med rivningen av Oceana. Foto: Anna Adersjö

Nu rivs Oceana: ”Extra stora risker”

Uppdaterad
Publicerad

Liseberg och NCC har kommit fram till en plan hur arbetet med att riva och sanera Oceana efter branden ska gå till. Det är ännu oklart hur lång tid det kommer att ta, men planen handlar om att säkra upp platsen och att minimera skador och miljöpåverkan.

En kraftig brand bröt ut den 12 februari vid Lisebergs vattenvärld Oceana, som var tänkt att öppna i sommar. En man i 50-årsåldern dog under branden.

Liseberg har tidigare gått ut med information att skadorna efter branden på Oceana är mindre än förväntat. Och nu behövs det bland annat skydda och säkra intakta delar.

Brand vid Lisebergs badhus Oceana

Dock ska stora delar av vattenparken rivas och saneras. På måndagen startades rivningsarbetet.

– Just nu håller vi på att riva delar av gavelväggen för att komma åt att säkra upp resten av stommen. Det riskerar att rasa annars. Vi vill riva det så varsamt vi kan, säger Julia Östberg, planerare på NCC.

– Det är alltid risker när man river men det blir extra stora risker här för vi vet inte vad som är trasigt och inte, just i limträet. Vad som brunnit och inte. Det är svårare än vanligt.

Tre pågående utredningar har behövt gå igenom byggnaden innan rivningsarbetet kunnat påbörjas. Polisutredningen, Haverikommissionen och dessutom en brandorsaksutredning. Nu är de klara med sina undersökningar på platsen. Därför har rivningsarbetet påbörjats först nu.

– Nu är vi glada att ha kommit så här långt i alla fall, säger Mårten Westlund, PR- och kommunikationschef.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Brand vid Lisebergs badhus Oceana

Mer i ämnet