Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här berättar kommunpolisen Håkan Bredinge om hur Hisings Backa ska bli tryggare. Foto: SVT

Löftet: Hisings Backa ska bort från polisens lista över utsatta områden

Publicerad

Från och med december 2025 ska Hisings Backa vara borta från polisens lista om utsatta områden – det är polisens och 26 lokala aktörers mål.

– Vi måste få bort det dödliga våldet från gatorna, säger Håkan Bredinge som har jobbat som kommunpolis i området i 15 år.

Överallt syns byggställningar, presenningar och stora maskiner kring bostadsområdet Backa Röd i Hisingen. Lägenheter fräschas upp och nya bostäder byggs fram.

Borta är spåren av en explosion som detonerade vid en port natten till nyårsafton, i alla fall på utsidan, inne i trapphuset finns sprickor kvar.

– Det är klart att vi inte är förskonade på något vis, men sådana saker är svåra att förebygga, vi vet aldrig var sådana grova våldsbrott kommer hända, säger Håkan Bredinge, kommunpolis.

Våldet har minskat

De senaste månaderna har det skett både en skjutning och explosioner i stadsdelen.

Men enligt Håkan är Hisings Backa, där Backa röd, Brunnsbo och Skälltorp ingår, i dag mycket lugnare än vad det var för till exempel några år sedan.

– Vi har inte det löpande våldet så som man just nu har i andra områden i Göteborg eller som det var förr, men det är viktigt att vi växlar upp den vuxna närvaron, säger han.

”Folk ringer mig hela tiden”

I ett nytt medborgarlöfte vill polisen, tillsammans med bland annat kommunen, bostadsbolagen och flera idrottsföreningar, att Hisings Backa ska bli tryggare. Dels genom minskas nyrekrytering till kriminella nätverk.

– Intresset är jättestort, jag tror att alla inser att kan man göra lite så blir det i slutändan bra för alla och nu har vi redan skrivit under det här löftet, men det är folk som ringer mig hela tiden och också vill vara med, säger Håkan Bredinge.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.