Se Maja Fant själv berätta om händelsen Foto: Privat

Maja, 16, attackerades av okänd man

Uppdaterad
Publicerad

Det skulle bli en kväll fylld av fest och skratt. Istället slutade den på akuten med blodigt ansikte.

Maja Fant går fram mot övergångsstället vid Heden i centrala Göteborg.

– Det känns lite obehagligt att gå här just nu faktiskt. Det känns i magen. Även fast det var ett halvår sedan.

SVT Nyheter granskar vardagsbrotten

I augusti 2016 är hon 16 år och på väg mot samma övergångsställe. Klockan är sju på kvällen och hon är på väg till en insparksfest. Men hon känner sig förföljd av två killar som går bakom henne. Orostankarna slår hon ifrån sig. När hon går över övergångsstället anar hon att någon springer mot henne, och plötsligt får hon ett hårt slag rakt mot ansiktet.

– Han träffar mig över näsan, och jag liksom snubblar till och förstår först inte vad som händer. Jag gick bort från övergångsstället och satte mig ned och då kom chocken och jag började gråta.

Anmälan lades ner

Hon ser hur gärningsmannen springer bort från platsen. Attacken sker helt oprovocerat. Maja Fant får hjälp av ett äldre par och ytterligare några personer i närheten. Hon blir hämtad av sin mamma som tar henne direkt till polisstationen.

– Där säger de att vi ska åka till akuten istället, så vi åker dit.

Väl på sjukhuset konstaterades att Maja Fant fått skador på näsan, men att hon klarat sig bra i övrigt. Hon gjorde en polisanmälan, men nyligen fick hon reda på att anmälan lades ner ganska snart efter händelsen.

– Det kändes sådär. De skrev bara att det inte fanns bevis. Men det fanns flera vittnen i närheten, och övervakningskamera på kiosken bredvid. Det kändes bara tråkigt att det blev nedlagt.

Har satt djupa spår

Trots att det ”bara” rör sig om ett så kallat vardagsbrott, en misshandel, så har händelsen satt djupa spår hos Maja Fant.

– Jag är rädd fortfarande. Vissa kvällar innan jag sover så får jag upp bilder i huvudet av vad som hände. Och jag vågar inte gå själv det här området vid Heden.

Läs mer: Polisen slussar inte vidare till Brottsofferjouren

Hon efterlyser mer hjälp för brottsoffer. Själv gick hon till en skolpsykolog efter händelsen, och hon har också fått kontaktuppgifter till Brottsofferjouren. Men hon vågade aldrig ringa dem.

– Det kändes svårt att ringa dom. Jag känner inte till dom och jag var inte så intresserad av att prata om vad som hänt med vem som helst. Det hade varit om de själva kunde ta kontakt, eller om polisen kunde se till att hjälpa brottsoffer få kontakt med någon som kan hjälpa.

Förundersökningen är fortfarande nedlagd, men Maja Fant hoppas fortfarande på att den som slog henne ska träda fram.

– Jag skulle också vilja tacka det äldre paret som hjälpte mig där på platsen.

LÄS MER: Följ vår livegranskning av vardagsbrott här

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT Nyheter granskar vardagsbrotten

Mer i ämnet