Foto: SVT

”Man jobbar mot mediebilden”

Uppdaterad
Publicerad

Bostadsbolagens anlitande av pr-byrå handlar om att påverka mediebilden, säger expert inom medie- och kommunikationsvetenskap.

Göteborgs kommunala bostadsbolag anlitade pr-byrå för att få hjälp att hantera avslöjandet om registreringarna av hyresgästers känsliga uppgifter.

– Målet i första hand skulle jag tro är att tillrättalägga bilden av vad som hänt och bolagets eventuella ansvar i det. Att helt enkelt försöka justera den i förhållande till det som kommit fram genom er och andras bevakning, säger Magnus Fredriksson, docent i medie- och kommunikationsvetenskap på Göteborgs universitet.

Bostadsbolagen kartlägger hyresgäster

Han säger att sanningen om ett händelseförlopp alltid kan berättas på olika sätt.

Och att bostadsbolagen vill få ut sin berättelse, som en motvikt till vad media rapporterat om de olagliga registreringarna

– Man jobbar mot mediebilden i stor utsträckning och försöker få den att bli lite mer i linje med vad ledningen tycker och tänker har hänt.

– Det finns ett antal frågetecken kring bostadsbolagens agerande och genom att försöka beskriva det på ett sätt som de själva kan stå för tror de sig kunna få ökad trovärdighet.

SVT Västnytt har låtit Magnus Fredriksson fått ta del av JKL:s kommunikationsplan och anser att det bostadsbolagen betalat för borde kunnat levererats bland den ordinarie personalen.

– Det är intressant att Framtiden och bostadsbolagen anlitar en extern konsult för att göra något som vem som helst av kommunikatörerna i bolaget borde ha kompetens att göra. Jag utgår från at de flesta kommunikatörerna läste på universitetet.

Så bostadsbolagen borde kunna hantera detta själva?

– Det tycker jag. Har man kommunikatörer anställda så borde man ha den kompetensen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bostadsbolagen kartlägger hyresgäster

Mer i ämnet