Foto: TT

Många bostadshus i Göteborg har undermålig brandsäkerhet

Uppdaterad
Publicerad

Flerfamiljshuset som brandhärjades i Kortedala hade inga brandväggar på vinden. Det möjliggjorde den explosionsartade brandutvecklingen.

Enligt räddningstjänsten i Storgöteborg är det ett mycket stort antal hus i kommunen som brister på samma sätt.

– Moderna föreskrifter om brandskydd säger att hus ska en viss säkerhetsstandard, med brandceller och andra brandförebyggande åtgärder, säger Andreas Johansson, chef för enheten för samhällsskydd vid räddningstjänsten i Storgöteborg.

Branden i Kortedala

Men det här huset, liksom ett mycket stort antal andra hus i Göteborg, är byggt på 50-talet.

– Lagar gäller inte retroaktivt, alltså finns det rent juridiskt inte några krav på hyresvärdar att uppdatera brandskyddet efter dagens normer, säger Andreas Johansson.

Tyder på brister

Den våldsamma branden i Kortedala startade med att en hyresgäst hällde vatten på olja som antänt i köket. Att branden sedan har tagit sig upp genom ventilationssystemet och upp på vinden tyder på att brandsäkerheten brister.

– Det här ska inte kunna hända särskilt lätt. Jag har sett att huset fick nya ventilationssystem installerade under 80-talet, enligt då gällande normer men som fortfarande är ok. Men någonstans har det brustit, säger Andreas Johansson

Våldsam utveckling

Det mest allvarliga med händelsen är ändå brandförloppet efter att elden väl nått vinden. Eftersom det inte fanns några brandceller, det vill säga avgränsade enheter som ska förhindra att elden sprider sig, blev utvecklingen våldsam.

– Tyvärr ser det ut så här i väldigt många fastigheter. Det här är heller inte värsta exemplet, ta landshövdingehuset, där är brandsäkerheten ännu lägre, säger Andreas Johansson.

Enligt Johansson kontrollerar räddningstjänsten i samarbete med hyresvärdarna regelbundet fastighetsbestånden. Men antalet äldre flerfamiljshus är många tusen i Göteborg så man har ingen möjlighet att inspektera alla fastigheter.

– Man kontrollerar heller inte varenda ventilationstrumma, så in i detalj är inte rimligt att gå.

Anser du att Poseidon har brustit i det förebyggande arbetet?

– Det är för tidigt att säga. Det kommer att göras en olycksutredning, vi får se vad den kommer fram till.

Ska utreda

SVT Nyheter Väst har talat med Poseidons vd Anders Söderman. Även han anser att det är för tidigt att uttala sig.

– Jag kan inte svara på dina frågor just nu. Vi ska utreda vad som har hänt, vad som hade kunnat göras annorlunda och hur vi ska agera framöver med anledning av det inträffade, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Branden i Kortedala

Mer i ämnet