Många är på plats vid Säters kyrka. Foto: SVT

Många deltog i sorgen

Uppdaterad
Publicerad

I dag begravdes Lisa Holm. Texten i den första låten ”If I die young” fick många att gråta.

Begravningen av 17-åriga Lisa Holm inleddes klockan 13 på måndagen den 7 juli, en månad efter att hon försvann från kaféet på Kinnekulle där hon jobbade.

Det var fullt i både kyrkan och på bänkarna utanför under hela begravningen. Via en storbildsskärm och högtalare kunde de som inte fick plats inne i kyrkan följa ceremonin utanför. Människor i alla åldrar samlades för ett sista farväl.

Mordet på Lisa Holm

Många grät när den första av Lisas egna låtar spelades ”If I die young” med ”The Band Perry”. Texten som handlar om ett kort liv blev en intensiv påminnelse om det hemska som hänt.

Ljus klädsel

Prästen Lars Tullberg läste upp en text skriven av Lisas familj om resor och drömmar om att återvända till Australien. Men också med en uppmaning till alla som kände Lisa att dela sig av sina fina minnen till familjen.

Stämningen var lugn utanför kyrkan. Enligt besökare på begravningen har familjen bett om ljus klädsel och det märktes på de gäster som långsamt vandrade in i kyrkan.

Mörkklädda var dock den journalistkår som samlats bakom gästerna.

Prästen hoppades att rösten skulle hålla

SVT Nyheter Väst träffade på måndagsmorgonen 17-åriga Lisa Holms konfirmationspräst utanför Säters kyrka norr om Skövde. Det var han som höll i begravningen. Inför begravningen sa han att han bad för att rösten skulle hålla.

– Annars rasar ju allt, sa Lars Tullberg och tittade ner i marken.

En storbildsskärm visade en bild på en leende Lisa Holm bakom prästen som var märkbart tagen.

Ondskan har visat sig i paradiset

Lars Tullberg oroade sig inte för uppståndelsen kring begravningen men han sa att han hållit i tusentals begravningar och att han aldrig vänjer sig. Och den här är extra svår att förstå.

– Det är svårt att förstå att ondskan visat sig så här i vårt paradis, sa Lars Tullberg.

Anhöriga till Lisa Holm valde musiken begravningen och den spelades som den var från Lisas egna musiklistor.

– Det är helt enkelt helt omöjligt att sätta ord på, sa den präst som en gång fått konfirmera Lisa Holm och som under måndagen hjälpte till att säga farväl.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mordet på Lisa Holm

Mer i ämnet