Mariestadmoderater positiva till SD-samarbete

Uppdaterad
Publicerad

Kontaktförbudet är hävt – nu kommer M i Mariestad att ta tag i motionerna från Sverigedemokraterna.

– Det handlar om att få ut dem på banan och få dem att svara på vad det är de vill, säger Johan Abrahamsson, kommunstyrelsens ordförande.

Två motioner från Sverigedemokraterna ska upp i kommunfullmäktige i Mariestad ikväll. En om handikappomsorgen och den andra om äldreomsorgen. Under de åtta år som Sverigedemokraterna varit aktiva i kommunen uppskattar kommunstyrelsens ordförande Johan Abrahamsson (M) att de lämnat runt åtta motioner. I regel har han ställt någon fråga kring den, men sedan har den konsekvent avslagits – på grund av det kontaktförbud som legat. Men från och med nu blir det annorlunda.

Finns vissa gränser

– Det innebär inte att vi ska sätta oss i regelrätta förhandlingar, utan få ut Sverigedemokraterna på banan och få dem att svara på vad det är de vill. Lämnar de en motion om ett nyckellås för äldre eller KRAV-odlad mat i kommunen så måste man fråga vad de menar med den och inte nonchalera dem, säger Johan Abrahamsson (M).

Hans uppfattning är att motionerna många gånger berör saker som kommunen redan jobbar med, men att det ibland kommer förslag som kan vara värda att lyfta.

Finns det någon fråga ni inte vill samarbeta i?

– Ja, i flyktingfrågan står vi inte särskilt nära varandra, så där är det verkligen svart och vitt.

Sju av tio säger nej

Därför är han positiv till den förändring som kom för en dryg månad sedan när Moderaternas partiledning öppnade upp för samtal och samarbete med Sverigedemokraterna både i rikspolitiken och ute i landet.

Men han hör till en minoritet. Sju av tio ledande kommunala moderater som svarat på en enkät från SVT Nyheter är negativa till tanken. Johan Abrahamsson (M) tror inte att det behöver få negativa konsekvenser att öppna upp.

– Kan vi diskutera med Vänsterpartiet kan vi diskutera med Sverigedemokraterna. Jag delar inte deras uppfattning i vissa frågor men man måste kunna ha en konstruktiv diskussion med alla.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.