Foto: TT

Motvind i Nordamerika slår mot Volvo

Uppdaterad
Publicerad

Motvind i Nordamerika bidrar till att trycka ned Volvos resultat något mer än väntat under tredje kvartalet.

Koncernchefen Martin Lundstedt vill se en lagerrensning.

Fordonstillverkaren AB Volvo redovisar en vinst före skatt på 4 120 miljoner kronor för tredje kvartalet. Det kan jämföras med vinsten på 4 188 miljoner kronor motsvarande kvartal i fjol.

Resultatet var något sämre än väntat. Analytiker hade i genomsnitt räknat med en vinst på 4 207 miljoner kronor, enligt Reuters sammanställning av prognoser.

Omsättningen uppgick till 68 758 miljoner kronor, jämfört med 73 309 miljoner kronor ett år tidigare.

Koncernens leveranser under kvartalet uppgick till 41 155 lastbilar, vilket kan jämföras med snittprognosen på 43 304 lastbilar. Orderingången hamnade på 39 480 lastbilar, vilket kan jämföras med en snittprognos på 39 139 lastbilar.

Volymerna i lastbilsverksamheten sjönk på samtliga marknader förutom Europa, där aktiviteten var fortsatt hög, enligt Volvochefen Martin Lundstedt.

Låg efterfrågan

”Korrigeringen nedåt på den nordamerikanska marknaden fortsatte och det finns fortfarande ett behov av att minska återförsäljarnas lager”, skriver Lundstedt i en kommentar i delårsrapporten.

För maskintillverkaren Volvo CE är efterfrågan fortsatt låg, fast rörelsemarginalen förbättrades till 5,2 procent.

”Trots oförändrade volymer och ofördelaktig produktmix”, skriver Lundstedt.

För Volvo Bussar blev det en nedgång på 7 procent i leveranser under tredje kvartalet. Utvecklingen var bra i Europa, men nedåt i Asien och Sydamerika.

”Lönsamheten minskade något som ett resultat av negativ valutautveckling”, skriver Lundstedt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.