Foto: TT

Muller vann tvist mot Skatteverket

Uppdaterad
Publicerad

Saab Automobiles siste vd och huvudägare, Victor Muller, gick segrande ur sin tvist med Skatteverket. Det står klart sedan Högsta förvaltningsdomstolen sagt nej till att pröva kammarrättens dom.

Tvisten gällde hur man ser på åtta miljoner kronor som holländaren Victor Muller fått utbetalt i konsultarvode. De är inte beskattade i Sverige, eftersom Muller inte bott här. Men Skatteverket har hävdat att arvodet ska betraktas som en lön, och skattas för i Sverige. Muller var ägare, vd och styrelseordförande i Saab under den sista tiden före konkursen 2011.

En lägre rättsinstans gav Skatteverket rätt och dömde Muller att betala två miljoner kronor i skatt. Men kammarrätten i Göteborg gick på Mullers linje, och den domen står nu fast.

Parallellt pågår ännu Ekobrottsmyndighetens omfattande utredning om brott i olika sammanhang inom Saab Automobile.

Både Victor Muller och hans företrädare som Saab-vd, Jan-Åke Jonsson, är åtalade för grovt försvårande av skattekontroll. Enligt åklagaren handlade

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.