Mysteriet med kokosnötterna kan vara löst

Uppdaterad
Publicerad

En man i Åsarp har sett en man och hans son slänga kokosnötter I ån.

Västnytts reporter har i dag träffat Bengt Ivarsson, 75-årig pensionär, som bor i den lilla orten Åsarp söder om Falköping med sin fru. Alldeles intill deras hus rinner Ätran förbi och på Alvaredsbron har han många gånger sett en man och hans son slänga saker i ån.

– Jag trodde de slängde i skräp, säger Bengt Ivarsson.

Kokosnötterna i Ätran

Men när han gick ut på bron och fram till paret såg han att det var kokosnötter som de slängde i ån.

– Pojken berättade att de var hinduer, och att det är en religiös tradition att offra kokosnötter genom att slänga dem i vattendrag, säger Bengt Ivarsson.

Han vet inte var pappan och pojken bor men han gissar på Falköping.

Religion ligger bakom

Efter att Västnytt först berättade historien om kokosnötterna i Ätran har den fått stor spridning. För utom SVT så har bland andra DN, P4 Skaraborg, flera lokala tidningar och många människor på sociala medier försökt hitta en förklaring till kokosmysteriet. Och det finns stöd för att den lösning Västnytt idag presenterar är den riktiga.

Ferdinando Sardella, lektor i religionshistoria vid Stockholms Universitet, håller det för sannolikt att det handlar om hinduism.

– Kokosnötter används rituellt i andra sammanhang inom hinduismen och det är vanligt att hinduer utanför Indien vill skapa nya sakrala platser, heliga floder och heliga berg, säger Ferdinando Sardella, till Ulricehamns Tidning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kokosnötterna i Ätran

Mer i ämnet