Nevs har begärts i konkurs

Uppdaterad
Publicerad

Biltillverkaren Nevs i Trollhättan begärs i konkurs. Företaget dras med stora skulder och nu har en av underleverantörerna lämnat in en konkursansökan.

Det är en underleverantör i Göteborg som har lämnat in en konkursansökan till Vänersborgs tingsrätt. Nevs har en skuld på drygt 150.000 kronor till företaget.

Men Nevs har betydligt större skulder än så. Redan förra veckan lämnades den första skulden in för indrivning hos Kronofogdsmyndigheten. Nu har Nevs minst fyra indrivningsärenden mot sig på sammanlagt mer än 3,5 miljoner.

Nevs

Många krav på Nevs

Saab-tillverkaren i Trollhättan har inga pengar i kassan, så har de förklarat de obetalda skulderna. Gång på gång har företaget bedyrat att snart kommer pengar från nya investerare. Men nu har det gått så långt att fyra bolag valt att lämna över skulderna till Kronofogden.

Utöver de skulder som Kronofogden har registrerade finns även 110 aktuella ansökningar om betalningsförelägganden mot företaget. Totalt har Nevs obetalda skulder på drygt 48 miljoner kronor till olika leverantörer.

Biltillverkningen stoppades i slutet av maj sedan företaget på grund av ekonomiska problem haft svårt att betala sina underleverantörer.

– Vi är medvetna om situationen vi är i. Vi har inte kontanta medel att betala alla våra skulder. Vi beklagar detta. Men vi är inte på obestånd. Vi har tillgångar som överstiger våra skulder, säger säger Nevs kommunikationschef Mikael Östlund till SVT Västnytt.

Inga detaljer

Enligt Mikael Östlund har Nevs nu diskussioner med utländska fordonstillverkare för att bland annat kunna minska utvecklingskostnader.

– Dessa samtal har intensifieras under sommaren. Och självklart arbetar vi med att hitta kontanta medel.

– Vi måste försöka lösa det kortfristigt, men jag har inte inte detaljer kring när vi kan ha pengar att betala våra skulder.

Vad är det som främst gör att ni inte kan betala era skulder just nu?

– Vi har hamnat i en situation då en delägare inte fullföljt sitt avtal med vår huvudägare. Och där har vi hamnat i den situation vi är.

Kommer er huvudägare skjuta till dessa pengar?

– Det kan jag inte svara på just nu, säger Mikael Östlund.

Facket blir förvånade

När SVT ringer Stefan Larsson, klubbordförande för IF Metall på Nevs, så blir han förvånad över informationen. Han har inte hört något om den inlämnade konkursansökan.

– Aj,aj, säger, Stefan Larsson. Det här måste jag kolla upp. Jag har inte hört något från företaget om detta. Jag får gå ned nu och se vad jag kan få reda på.

Nevs hade redan innan de begärdes i konkurs meddelat att de inte längre har full sysselsättning till sina 250 fast anställda industriarbetare. Det enda som pågår just nu i fabriken är lättare underhållsarbete, rent vaktmästeri. All produktion är stoppad.

Om tre till fyra veckor kan det bli fråga om en konkursförhandling i Vänersborgs tingsrätt förutsatt att alla handlingar är korrekta, enligt rätten. Nu ska en domare titta på konkursansökan.

Följetong i flera år

I Trollhättan har Saabs framtid varit en följetong i många år. Paul Åkerlund (S) är kommunalråd i Trollhättan, och börjar bli van vid alla turer.

– Jag blev lite förvånad över att man väljer att gå till tingsrätten innan man passerat Kronofogden, säger han till SVT Västnytt.

Paul Åkerlund tycker ändå inte att dagens besked i sig förändrar läget. Han har fortfarande stora förhoppningar om att Nevs kommer att presentera en lösning inom kort.

– Den här konkursförhandlingen kommer ju inte att hållas förrän om några veckor. Då hoppas jag att läget är ett helt annat, säger han.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nevs

Mer i ämnet