Foto: SVT

Nu rivs gasklockan i Göteborg

Uppdaterad
Publicerad

Efter att ha stått oanvänd i över 20 år rivs nu gasklockan i Göteborg. På måndagen drar nedmonteringen i gång.

Den har funnits sedan 30-talet och har passerats av åtskilliga bilister på väg till och från centrala Göteborg. Men nu rivs den 81 meter höga gasklockan.

För Göteborg Energi som äger byggnaden blir det slutet på en lång följetong. Redan 1999 ansökte man om att få riva.

Gasklockan i Göteborg

– Vi har uttömt alla möjligheter till användning för klockan, och ingen har någon ekonomisk bärkraftighet. Jag tycker att det är viktigt att klockan rivs och att vi bidrar till stadsutvecklingen, säger Peter Trygg, projektledare på Göteborg Energi.

Se också: Ljudet av gasklockan bevaras

Det stora hindret har varit de pilgrimsfalkar som under många år har häckat i klockan. Länsstyrelsen ställde som villkor att nya boplatser skapades, och så har nu gjorts. Bolådor finns på taken på Sävenäsverket och Rosenlundsverket.

Hur ska de hitta dit?

– Det återstår att se. Men det här är platser som Fågelcentralens experter bedömt är bra.

Rivningen som alltså inleds på måndagen kommer att pågå till årsskiftet. Därefter kommer marken under flera år att användas som uppställningsplats för Trafikverket, medan Västlänken byggs.

Materialet från klockan kommer att återvinnas i den mån det är möjligt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gasklockan i Göteborg

Mer i ämnet