Ny SMS-tjänst larmar Stenungsundsborna vid olyckor

Uppdaterad
Publicerad

Stenungsunds kommun har börjat med att larma kommuninvånarna vid olyckor eller större händelser genom att skicka SMS. Och händelsen med den misstänkta tarmbakterien i dricksvattnet blev det första SMS:et till alla Stenungsundsbor.

– Vi har en ny funktion där vi skickar SMS till kommuninvånarna när något stort händer, säger Hanna Freij, kommunikatör på Stenungsunds kommun.

Det var i lördags som Stenungsundborna larmades om att det kommunala dricksvattnet kan innehålla tarmbakterien E. coli, som kan orsaka diarrésjukdomar. Sedan dess har allmänheten uppmanats att koka det kommunala dricksvattnet innan man dricker det. Och händelsen var den första som man gick ut med till alla Stenungsundsbor genom SMS.

– På det här viset kan vi få en bättre spridning med vår information.

Når tusentals Stenungsundsbor

Sedan tidigare har man skickat SMS till avgränsade områden i kommunen vid till exempel vattenläckor, men SMS:et i lördags med uppmaningen om att koka dricksvattnet blev det första till alla Stenungsundsbor. Eller i alla fall till de med registrerade mobiltelefoner.

– SMS:en går ut till alla registrerade mobiltelefoner i kommunen, så det är tusentals det handlar om.

Och Hanna Freij tror att SMS-tjänsten gör att fler i kommunen kan nås av information om olyckor eller större allvarliga händelser.

– Jag upplever att vi har nått fler med den här tjänsten, säger Hanna Freij.

Stenungsunds kommun inväntar nu svaren på prover på dricksvattnet, och uppmanar fortfarande de boende att koka det kommunala dricksvattnet innan det används till mat eller dryck. Områdena som berörs är centrala Stenungsund, Stora Höga, Jörlanda, Timmervik, Spekeröd och Ödsmål.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.