Sjöfartsverket höjer säkerheten för fritidsbåtar genom att sätta ut nya sjömärken. Foto: SVT

Nya farleder för fritidsbåtar

Publicerad

Varje säsong rapporteras närsituationer mellan fritidsbåtar och hundratals meter långa fartyg utanför Göteborg. Nu har Sjöfartsverket höjt säkerheten genom att skapa nya farleder.

Hamninloppet till Göteborg är Sveriges mest trafikerade med både yrkes och fritidstrafik. Nu har Sjöfartsverket höjt säkerheten genom att skapa nya farleder för fritidsbåtarna – för att undvika att de ska mötas av fartyg som är 400 meter långa. Exempelvis har världens största containerfartyg Maersk Triple-E – med en lastkapacitet på 18.000 containrar – besökt Göteborgs hamn.

– Syftet med de nya farlederna är att separera fritidsbåtstrafiken från den tunga trafiken för att på så sätt minska risken för närsituationer, säger Björn Garberg, infrastruktursamordnare Sjöfartsverket.

Har det varit mycket problem?

– Problem vill jag inte säga, men det uppstår närsituationer mellan tung trafik och fritidsbåtar så gott som varje säsong, säger Björn Garberg.

På Sjöfartsverket är man självkritisk till att det tagit så lång tid att få till de nya farlederna.

– Vi har inte jobbat på i den takten som vi borde gjort, men sedan är det mer komplicerat nu för tiden. Det finns krav på oss att vi ska samverka med ett antal olika myndigheter, organisationer, företag och rederier, säger Jonas Johansson, mästerlots Sjöfartsverket.

Markeras med kardinalmärken

Det finns cirka 14.000 sjömärken i Sverige och den här gången väljer Sjöfartsverket att markera de nya lederna med kardinalmärken, gulsvarta märken med toppmarkering som visar var grunden finns, till skillnad från systemet med röda och gröna bojar.

Under flera år satte ett försäkringsbolag upp ett eget sjömärke vid ett känt grund utanför Rivö varje seglingssäsong. Men sedan en tysk fritidsseglare 2015 anmält att sjömärket inte uppfyllde Transportstyrelsens krav, plockades det samt ytterligare fem stycken bort. Ett av märkena ersattes 2016 av Kullaviks hamnförening.

LÄS MER: Sjömärket som försvann är tillbaka igen

Ni satte även ut ett sjömärke vid grundet vid Rivö, hur känns det?

– Det är underbart att vi, till slut, kan sätta punkt för den här frågan. För det är ett grund som många har varit och ”känt” på, så det känns faktiskt lite extra roligt att få dit ett officiellt sjömärke, säger Jonas Johansson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.