Foto: SVT

Världens största containerfartyg är här

Uppdaterad
Publicerad

Få hamnar kan ta emot det – men idag la fartyget till i Göteborgs hamn.

Det har krävt noggrann planering och testkörningar i fartygssimulator, men idag sker det: Världens största containerfartyg lägger till i Göteborgs hamn. Fartyget ställer så högra krav på farledernas djup och bredd att det inte kan lägga till någonstans i vare sig Nord- eller Sydamerika, skriver Göteborgs hamn i ett pressmeddelande.

Fartyget, som heter Maersk Mc-Kinney Möller, är ute på sin jungfruresa och är i framtiden tänkt att gå mellan Asien och Europa.

För den som är nyfiken på att själv få en skymt av fartyget är Långedrag, Nya Varvet eller Älvsborgsbron heta tips. Därifrån syns fartyget bra.

19 våningar

Det första containerfartyget i världen tog 58 containrar. Det danska fartyget lastar 18 000 och rederiet har beställt 20 fartyg. Vart och ett kostar cirka 190 miljoner dollar (1,2 miljarder kronor).

Containrarna är staplade i 19 våningar, placerade med hjälp av dataprogram så att rätt container är tillgänglig i rätt hamn och inte står gömd längst ner.

Få hamnar i världen kan ta emot så stora containerfartyg, och Panamakanalen är för smal.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.