– Det handlar om att vi ska ta reda på vilken bakgrund personerna har och vad de har arbetat med, för att så bra som möjligt kunna matcha personerna till rätt område, säger Souzan Al Khouri. Foto: TT/Trafikverket

Nyanlända ska få praktik på Trafikverket genom speeddating

Publicerad

Genom speed-dating på arbetsförmedlingar runtom i landet ska Trafikverket ge praktik till 600 nyanlända och personer med funktionsnedsättning. Och först ut är Arbetsförmedlingen i Göteborg.

I februari i år fick Trafikverket och övriga statliga myndigheter i uppdrag av regeringen att erbjuda nyanlända arbetssökande och personer med funktionsnedsättning praktik. Nu har myndigheten beslutat att under en tvåårsperiod låta 600 personer få praktik på mellan tre och sex månader.

– Det här kan vara ett bra sätt för oss att få in nya perspektiv i organisationen och hitta framtida medarbetare, säger Souzan Al Khouri, HR-strateg på Trafikverket i Göteborg.

Göteborg först ut

Urvalet sker genom att personerna bjuds in till informationsträffar med speeddating-intervjuer på mellan 10 och 15 minuter. Mötena sker på åtta arbetsförmedlingar runtom i Sverige under hösten, och först ut är Göteborg i september.

– Det handlar om att vi ska ta reda på vilken bakgrund personerna har och vad de har arbetat med, för att så bra som möjligt kunna matcha personerna till rätt område, säger Souzan Al Khouri.

De inbjudna har valts ut av Arbetsförmedlingen efter Trafikverkets behov av bland annat personer med teknisk högskoleutbildning, men även personer med lägre utbildningsnivå. Praktikplatserna som erbjuds på myndigheten handlar om allt från ekonomi till projektingenjörer till att arbeta med personalfrågor

– Det finns många personer med efterfrågade kunskaper som behöver komma in på arbetsmarknaden, och det här är ett jättebra sätt för våra nyanlända att lära sig svenska, säger Souzan Al Khouri,

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.