Foto: SVT

Nytt försök att bärga grundstött fartyg

Uppdaterad
Publicerad

Tre utspända vajrar tvärs över älven ska hålla fartyget på plats medan det töms på lasten. Sedan ska det grundstötta fartyget Sternö bärgas.

– Vi vet inte hur lång tid det här kommer att ta men säkerhetsaspekten är viktigast, säger Göran Andersson, verksamhetschef vid räddningstjänsten i Lilla Edet.

Just nu ligger två fartyg på grund i Göta älv. Sternö vid Ströms sluss i Lilla Edet och Skagern i slussområdet några kilometer söder om Trollhättan. På fredagen förbereddes bärgningsarbetet av Sternö, som gick på grund för två veckor sedan. Försöket görs i samband med ett planerat kanalstopp i Göta älv.

Haverierna i Göta älv

Fartyg ska rätas upp

Ett hål i skrovet har gjort att fartyget fått kraftig slagsida. Nu ska tre vajrar spännas över älven, från fartyget till betongblock på andra sidan. Tanken med det är att försöka hålla fartyget upprätt medan det töms på lasten, som består av över 1.000 ton spannmål. Förhoppningen är att fartyget sedan ska kunna transporteras bort i helgen.

– Arbetet ser ut att gå långsamt, säger Martin Grill, SVT Nyheter Västs reporter på plats.

Bärgning av Skagern dröjer

När det gäller det drygt 80 meter långa fartyget Skagern som gick på grund härom dagen kommer det att ta lite längre tid innan bärgning blir aktuell. En spricka har upptäckts i skrovet som gjort att en mindre mängd vatten runnit in i en ballasttank. Det finns däremot ingen risk för oljeläckage.

Rederiet ska upprätta en bärgningsplan som Transportstyrelsen måste godkänna. Det kommer tar några dagar, spår Sjöfartsverket.

– Hon ligger hårt på grund och räknas som förtöjd, det kommer troligen att ta flera dagar innan hon flyttas, säger Daniel Lindblad, pressansvarig på Sjöfartsverket.

Ingen båttrafik påverkas

Ingen båttrafik påverkas av de två havererade fartygen eftersom en veckas planerat kanalstopp trädde i kraft i veckan.

– Och de fem fartyg som befann sig norr om Skagern har alla passerat, säger Daniel Lindblad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Haverierna i Göta älv

Mer i ämnet