Ännu ett fartyg har gått på grund i Göta älv. Foto: SVT

Fartyg på grund i Göta älv

Uppdaterad
Publicerad

Ett drygt 80 meter långt lastfartyg har gått på grund i Göta älv i slussområdet några kilometer söder om Trollhättan.

Larmet om grundstötningen kom vid halv åtta-tiden på torsdagsmorgonen. Fartyget, som kom norrifrån, står på grund vid Intagan, strax söder om Trollhättan.

– Det står upp mot land, utanför farleden. Det är en rätt ordentlig grundstötning, säger Anders Gillek, ställföreträdande räddningschef på Norra Älvsborgs räddningstjänstförbund.

Haverierna i Göta älv

Ingen person ska ha skadats, och fartyget tar heller inte in vatten.

Fartyget har gått på grund söder om Trollhättan. Foto: SVT

Läs också: Vittnet Kent: ”Andra gången på samma plats”

Vid halv tio var Räddningstjänst och Sjöfartsverket på plats med flera mindre båtar som kretsade kring fartyget. Fartyget är lastat med trävaror, och har även 24 kubikmeter bunkerolja i tanken.

– Vi var inledningsvis lite oroliga för att det skulle läcka ut bunkerolja, men kan inte se något läckage, säger Anders Gillek.

Olyckan utreds

Trafiken på Göta Älv påverkas i nuläget inte av grundstötningen. Berörda myndigheter och kommuner är kontaktade, men någon prognos för när fartyget kan vara bärgat finns ännu inte.

–  Det går inte att säga. Det är många inblandade i detta. Nu ska Transportstyrelsen göra en inspektion på plats, säger Daniel Lindblad, pressinformatör på Sjöfartsverket.

Under eftrermiddagen anslöt dykare för att besiktiga fartygets eventuella skador.

Vad som orsakade olyckan är inte utrett, men enligt Daniel Lindblad har personal på fartyget uppgett att de drabbats av tekniska problem.

Det här är det andra fartyget som går på grund i Göta älv på drygt två veckor. Den 24 februari gick ett lastfartyg på grund i Lilla Edet. Bärgningen av det fartyget har ännu inte kunnat genomföras.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Haverierna i Göta älv

Mer i ämnet